Zoë Papaikonomou: Nuance?

Ben jij ook zo moe van klinkende nieuwskoppen, capslock aan: DENKSYLVANA en hitsige tweets #belediging? Dan is nuance misschien iets voor jou! 

Als columnist loop ik hopeloos achter de feiten aan door nu nog iets te willen schrijven naar aanleiding van #Sylvanagate; als historicus ben ik veel te haastig met mijn behoefte aan duiding en verschillende perspectieven. Het is immers nog maar twee weken oud nieuws.  Gelukkig is de lezing van Kenan Malik (vertaald te lezen in de Groene Amsterdammer) sowieso interessant, ook als je het niet koppelt aan Sylvana. Deze Britse schrijver plaatst het migratie- en diversiteitsdebat in historisch perspectief. Hij legt uit hoe Europa al eeuwen kampt met uitsluiting op basis van ras, geloof en sociale klasse. Het veranderen van de samenleving is altijd gepaard gegaan met heftig debat op zijn minst, maar meestal met onderdrukking en strijd. Zo werden tot in de 19e eeuw Britse katholieken onder meer uitgesloten van openbare functies en was het verboden voor protestanten om met hen te trouwen.

Het moeilijke van deze tijd is misschien vooral dat we in zo’n overgangsperiode van onderdrukking en strijd leven. En dwars daardoorheen woedt een andere strijd: die van de massamedia om de nieuwsconsument. Duimpje omhoog. Elk stuk moet zoveel mogelijk mensen verleiden tot lezen. Een pakkende kop, heftige quotes en een compacte boodschap. Meer kunnen we toch niet aan? Daar hebben we toch helemaal geen tijd voor? Dat de Ander – zoals Malik de hedendaagse minderheden in de ogen van de meerderheid noemt – kan bestaan uit een hoeveelheid van kleuren, meningen en perspectieven; dat past toch niet in 200 woorden of in een item van 1,5 minuut? Nee, de nieuwsconsument wil elke dag hetzelfde bordje moslim met zwarte aardappelen en witte groenten. Dat vinden ze het lekkerst. Waarom iets anders proberen? Volgens Malik schuilt de oplossing in de vrijheid van meningsuiting. Misschien niet erg origineel, toch kan het geen kwaad weer eens te benadrukken dat dit recht alleen werkt als het voor zowel minder- als meerderheid geldt. We moeten allemaal op elkaars zere tenen kunnen trappen. Het is alleen zo jammer dat de media, één van de grootste machthebbers van deze tijd, in de handen zijn van de meerderheid. Probeer daar maar eens een speld tussen te krijgen.

Hier vind je de originele Engelstalige lezing ‘Living In Diversity’ van Kenan Malik op 2 mei op uitnodiging van Castrum Peregrini in Amsterdam. Hij hield zijn lezing tijdens de lancering van ‘het huis van Gisèle’, waar moedige mensen, vanuit het verleden én het heden, in de kunsten en cultuur worden herdacht om bij te dragen aan een meer inclusieve maatschappij.

 

Zoë Papaikonomou

Zoë Papaikonomou is eigenaar van Diversity Media. Zij leert kinderen en jongeren in de Randstad hun eigen verhaal te vertellen in woord, beeld en geluid. Daarnaast maakt en begeleidt ze mediaproducties waarbinnen diversiteitsthema’s een rol spelen. Na een studie Geschiedenis en Arabisch werkte Zoë als nieuwsverslaggever bij stadszender AT5 met diversiteit als aandachtsgebied. Daarna doceerde ze aan de opleiding Journalistiek van Windesheim. Voor de Nieuwe Maan schrijft Zoë over diversiteit in de media en over de Arabische taal.