Zoë Papaikonomou: ‘Brief aan de Franse premier’

Beste premier Valls,

Hoe gaat het met u? Het leek me goed om hier even naar te informeren, want u lijkt wat opgedraaid de laatste dagen. Ik kan me daar alles bij voorstellen met de recente aanslagen. U maakt ongetwijfeld op dagelijkse basis moeilijke beslissingen. Maar in plaats van u bezig te houden met deze serieuze zaken, maakt u zich nu druk om de boerkini. Bent u misschien oververmoeid? Is het een idee om er even tussenuit te gaan? Bijkomen en de tijd nemen om uw gedachten te ordenen.

Ik weet precies de plek voor u. Lange geschiedenis, trots op de eigen nationaliteit, druk en met politici die niet iedereen dezelfde vrijheid gunnen. Daar moet u zich als Fransman toch in kunnen herkennen. Weet u al over welke plek ik het heb? Precies: Egypte!

Ik kan u van harte aanraden een dag rond te struinen bij de piramides (smeert u zich wel goed in en draag een hoed!) en u te verbazen over deze grootste kunstwerken. Gemaakt door Egyptenaren van duizenden jaren geleden. Ze hingen hele andere goden aan dan de Egyptenaren van nu. Misschien kunt u dan eens nadenken over de Fransen waar u premier van bent. Ook zij veranderen en hebben net zoveel ideeën, behoeftes en waarden als dat er Fransen zijn. Maar vrijheid dragen ze allemaal op handen.

Vergeet ook niet om af en toe de nodige verkoeling te zoeken. Ik deed dat bij het zwembad van hotel Safir in Caïro, samen met vooral gasten uit Saoedi-Arabië en Dubai. Zij zoeken jaarlijks de verkoeling van de Egyptische zomer. Mooi he, een heel ander uitgangspunt. U zou Caïro in juli – net als ik – best warm vinden, maar voor hen is de Egyptische zomer een koele bries.

Ik denk dat de flirtende tieners, de één vanonder een niqab, de ander vanonder een hoofddoek of weer eentje met een bos krullend haar met de jongens even verderop, een glimlach van herkenning op uw gezicht zullen toveren. Misschien steekt u er nog wat van op. De kracht van een blik.

En knoop eens een praatje aan met de vele dames aan het zwembad: van bikini tot zwempak tot (dit noem ik natuurlijk speciaal voor u) boerkini! U treft ze aan in alle soorten en maten. Vel gekleurd, zwart. Met hoofdbedekking eraan vast of los. Lange legging, kort(ere) legging. U zult versteld staan. Niet alleen van de diversiteit in outfits, maar ook van gedachten. Ik weet zeker dat u fris, fruitig en vol ideeën zult terugkeren. En hopelijk ook met een definitie van vrijheid die niet alleen voor u geldt, maar voor alle Fransen die u vertegenwoordigt.

Alvast veel plezier!

Salut Zoë

 

Zoë Papaikonomou

Zoë Papaikonomou is eigenaar van Diversity Media. Zij leert kinderen en jongeren in de Randstad hun eigen verhaal te vertellen in woord, beeld en geluid. Daarnaast maakt en begeleidt ze mediaproducties waarbinnen diversiteitsthema’s een rol spelen. Na een studie Geschiedenis en Arabisch werkte Zoë als nieuwsverslaggever bij stadszender AT5 met diversiteit als aandachtsgebied. Daarna doceerde ze aan de opleiding Journalistiek van Windesheim. Voor de Nieuwe Maan schrijft Zoë over diversiteit in de media en over de Arabische taal.