Zaman Vandaag vaart nieuwe koers

Hoofdredacteur Mehmet Cerit Zaman Vandaag/ De kanttekening

De Turks Nederlandse krant ‘Zaman Vandaag’ veranderde gister, op de Dag van de Persvrijheid, haar naam en koers. De eerste editie in nieuwe stijl komt komende zaterdag uit met als nieuwe titel ‘De Kanttekening: de andere k(r)ant’.

Foto: Hollandse Hoogte (HH)

De krant is niet langer verbonden aan de Time Media Group, de media-tak van de Gülen-beweging. Hiermee wil de het medium zich losmaken van het Gülen-imago dat aan de krant kleeft. In een gesprek met BNR Radio zegt Cerit dat de krant ook inhoudelijk gaat veranderen. “Ik wil niet meer een Turkse krant maken, we gaan ons meer richten op Nederland”, aldus de hoofdredacteur. De Kanttekening moet een krant worden voor een bredere groep migranten in Nederland. De nieuwe titel is dan ook bedoelt om de banden met Turkije en de Turkse gemeenschap te verbreken.

De bijdragen komen van nieuwe columnisten met Marokkaanse, Nederlandse, en nog steeds Turkse achtergrond. “We kijken vooruit, we willen verder kijken en verbreden. We willen ons richten op de Nederlandse samenleving. Ook mijn lezers zijn moe van al die Turkije-onderwerpen”, zegt Cerit. De krant bericht in de vernieuwde editie nog wel over Turkije en Turkse issues maar het zal minder zijn dan voorheen.

Cerit wil een statement maken door de nieuwe plannen op de Dag van de Persvrijheid aan te kondigen. “Het is Erdogan niet geluk om mijn redactie te stoppen, we gaan gewoon moedig door”, zegt de hoofdredacteur in het radio-interview. In Turkije is Zaman vorig jaar onder staatstoezicht geplaatst omdat de krant banden heeft met Fettulah Gülen. De Turkse president Erdogan ziet de leider van de Gülen-beweging als terrorist en brein achter de couppoging van vorig jaar. De Nederlandse Zaman was de laatste Europese editie van de krant die zich nog staande hield.