Yes-R: “Fans willen me zoals ze me toen hebben leren kennen”

De nieuwe EP van rapper Yes-R: ‘El patrón’ komt vandaag uit. Met die naam maakt de rapper gelijk duidelijk wie hij vandaag de dag is in al zijn veelzijdigheid: de baas.

Yes-R maakt muziek, presenteert een talentenshow voor AVRO-TROS, is een ondernemer en daarnaast voedt hij ook zijn twee kinderen op.

Lekker onbekend
“Ik heb altijd hard gewerkt voor de positie waarin ik me nu bevindt; ik heb veel geleerd in de afgelopen jaren en het was leuk, maar er komt een tijd dat je bepaalde dingen anders moet doen. Nu heb ik mijn eigen platenmaatschappij en managementbureau waar ik nieuwe talenten teken, zoals zangeres Lieke van ‘t Veer en producer Tommy Lee. Het is best zwaar om alles in eigen beheer te doen, maar het geeft veel vrijheid en je kunt veel sneller schakelen.” Hoewel het in eigen land allemaal lekker gaat, heeft Yes-R geen ambities om zijn bedrijven of eigen muziek naar een internationaal niveau te tillen. “Ik vind het goed zoals het is hier in Nederland en het voordeel is dat je dan lekker onbekend blijft in het buitenland!”

Straatrapper
Hoewel de nummers op de nieuwe EP gevarieerd zijn, is er toch weer meer straatrap te horen waar Yes-R ooit mee is begonnen. “Ik merk gewoon aan mijn doelgroep dat ze dat willen horen. Als ik nu met hele maatschappelijke teksten kom prikken mensen daar toch doorheen. Ze willen mij nu zoals ze mij toen hebben leren kennen.”
Naast het maken van straatrap, dat vaak grove teksten heeft, is Yes-R ook een presentator van kinderprogramma’s. Maar hij ziet geen tegenstrijdigheid in zijn rol als presentator en zijn muziek: “Ik heb mezelf nooit in een hokje gestopt. De ene keer voel ik dit en de andere keer dat en daar maak ik gewoon muziek over. Ik zit altijd tussen pop en straatrap in en dat is nu eenmaal wat de jeugd wil horen. Het is ook niet zo dat ik echt schokkende dingen zeg. Natuurlijk hou ik rekening met het feit dat ik nu bij een grote partij als AVRO-TROS zit, maar ik heb gelukkig alle vrijheid als artiest.”

Nieuw talent
Vandaag komt ook de derde single van de EP uit. Het nummer ‘Tot ik crash’ is een samenwerking met Ismo. “Feitelijk is dit de laatste track die uitkomt van de EP. Ik heb in mijn carrière met best veel artiesten samengewerkt en ik werk het liefst samen met talenten die mij opvallen en die ik tof vind. Zo’n talent is Ismo, maar ook bijvoorbeeld Kimonomandem en Karlyn.” Samenwerkingen met nieuwe talenten zijn belangrijk voor Yes-R: “Het is echt altijd mijn streven om nieuwe muziek te blijven maken. Ik heb best veel optredens en ik vind het maar niks om altijd oude hits te doen. Ik wil mezelf altijd blijven uitdagen.”

Zomervakantie
Met de release van ‘El patrón’ voorziet Yes-R een drukke zomer: “Er stromen al heel wat leuke boekingen binnen en hopelijk worden dat er alleen maar meer. Maar naast al dat harde werken ga ik er ook weer lekker op vakantie met mijn gezin. Dat hebben we verdiend.”