Wat vonden bezoekers van ‘Islamdebat’?

De Essalam Moskee in Rotterdam was afgelopen vrijdag voor het eerst toneel van politiek debat: het ‘Nationale Islamdebat’. In de aanloop van de verkiezingen wordt er veel óver moslims gesproken. Nu kon er ook mét moslims gesproken worden. Mannen, vrouwen, jongeren en ouderen met en zonder migratiegrond bezochten het debat.

De meeste aandacht van politici ging uit naar discriminatie en radicalisering, ook godsdienstvrijheid kwam aan bod. Gemeten aan het applaus deden Farid Azarkan (DENK) en Salima Belhaj (D66) het goed. Met name de eerste ontving veel steun vanuit de zaal. Hero Brinkman (oud-PVV lid) werd meerdere keren uitgejoeld. Ook waren aanwezig Attje Kuiken (PvdA) die meerdere keren in felle discussie ging met Azarkan, Sadet Karabulut (SP) Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Mustafa Ahmhaouch (CDA) namen deel aan het debat. De Nieuwe Maan peilde wat de bezoekers vonden van het debat.

Op een van de eerste rijen zit Mohamed Ajouaou uit Barendrecht. Hij vertelt halverwege het debat dat hij niet tevreden is met wat hij heeft gehoord van de politici. “Ze bieden geen oplossingen, ik zie geen verbinding”, zegt Ajouaou. “Politici lijden aan tunnelvisie. We zitten nu met vragen hoe het morgen nu verder moet in Nederland. Politici hadden een lichtpuntje kunnen zijn.” Maar dit zijn ze niet volgens Ajouaou. Hij voelt zich door geen enkele partij vertegenwoordigd. Wel houdt hij de Piratenpartij Nederland in de gaten; “Onze privacy wordt steeds meer ingeperkt door bemoeienis van de overheid. Dat kleine beetje vrijheid dat we hebben willen ze ook afpakken. De Piratenpartij wil wetten invoeren die dit tegen gaan. “Maar geen enkele partij geeft antwoorden op de grotere vraagstukken in de samenleving”, zegt Ajouaou.

Sommigen uit het publiek zijn van ver gekomen om het debat bij te wonen, zo ook IT’er Tom Peperkamp uit Grave. De Brabander vertelt dat hij twee jaar geleden zelf is bekeerd tot de islam. Zijn omgeving reageerde positief. “Maar ik blijf wel als witte moslim een vreemde eend in de bijt.” Peperkamp zegt zich zorgen te maken over het politieke klimaat in Nederland. “We baseren onze mening te veel op basis van wat we op tv zien. Voor sommigen is het gesprek over de diverse samenleving een ver-van-hun-bed-show.” Hij bezoekt de Essalam Moskee omdat het ‘Islamdebat’ volgens hem met meer nuance wordt gevoerd dan bijvoorbeeld het RTL-debat. “Mijn conclusie: voor een inclusieve en verbindende samenleving: stem op een vrouw. Respect vooral voor de opstelling van Salima Belhaj (D66) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).”

Ook woonden veel jongeren het debat bij. Studente Meryem Öztürk volgt een opleiding aan de hogeschool om Engels docent te worden. De studente vond het debat verhelderend. Ze weet in ieder geval op welke partij ze niet gaan stemmen. “Als ik hoor wat de CDA zegt over de islam en godsdienstvrijheid, dan valt die partij af”, zegt Öztürk. Ze wil zich naast de politieke visies over de islam nog verder informeren. Ze neemt komende dagen nog de tijd om de verkiezingscampagnes door te nemen. “Ook andere onderwerpen zijn belangrijk voor mij. Hoe zit het bijvoorbeeld met het onderwijs? Ze twijfelt tussen twee politieke partijen die ze liever niet noemt.

Dat het publiek divers was, bleek onder andere uit de aanwezigheid van PVV-stemmer en ondernemer Patrick Jimenez. “Iedereen is verdeeld, er is geen touw aan vast te knopen aan wat politici zeggen, ook vanavond niet. Ik heb een makkelijke oplossing, namelijk op de PVV stemmen, maar dit is geen populaire oplossing.” Volgens de Rotterdammer draaien politici er te veel omheen. “Al die termen die ze gebruiken om een allochtonen aan te geven, Farid Azarkan (DENK) is gewoon een Marokkaan en ik ben gewoon een buitenlander”, zegt Jimenez die Colombiaanse roots heeft. Nederlanders zijn volgens Jimenez overvallen door de veranderingen die het land heeft ondergaan. “De gastarbeiders en de generatie daarna zijn pas veertig jaar in Nederland. Het voor iedereen nog wennen. Ik ben niet tegen moskeeën en de koran.” Het is voor de Rotterdammer wel een punt hoe in bijvoorbeeld de Arabische landen de islam wordt uitgedragen. “Ik zie de islam in Nederland niet zoals de islam hoort te zijn, in Arabische landen zie je pas hoe het echt is. Deze religie is zich aan het hervormen maar bepaalde delen kan je gewoon niet veranderen”, zegt Jimenez.

Het ‘Nationale Islamdebat’ kan je hier terugkijken.