Wat te doen met een hoogbegaafd kind?

Stel dat je kind intelligent is maar toch niet goed op school presteert? Je bent als ouder ten einde raad omdat je weet dat er veel meer in je kind zit maar dat dit er niet uitkomt. Het overkomt ouders met een hoogbegaafd kind. Een kind of persoon is hoogbegaafd met een IQ van 130 of hoger. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 30% van de hoogbegaafde kinderen een lager advies dan Havo krijgt. Waar komt dit door en wat kunnen ouders en leraren hieraan doen? 

Ouders voelen zich vaak machteloos omdat ze het belangrijk vinden dat hun kroost net als alle andere kinderen in de klas op een normale manier meedraaien. Maar wat als jouw kind een speciaal op maat gemaakt schooltraject nodig heeft?  

Onderzoek toont aan dat hoogbegaafde kinderen de basisschool lesstof ongeveer 2 keer zo snel leren als een gemiddeld kind. Ondanks dat ze de lesstof sneller tot zich nemen raken ze door verveling juist sneller afgeleid en presteren ze daardoor onder de maat. En doordat hoogbegaafde kinderen zich niet in andere klasgenootjes herkennen is de kans aanwezig op uitsluiting en pesten. Met als gevolg dat kinderen niet met plezier naar school gaan of erger; grote kans op gedragsproblemen en/ of depressie. 

Hoogbegaafde Flore van Grunsven was een van die kinderen die het tijdens haar basisschool tijd niet fijn heeft gehad. “Ik verveelde me door het niveau op de basisschool, hierdoor zat ik op mijn tiende al op het gymnasium. Dankzij de plusklas die hier werd aangeboden kreeg ik weer zin om naar school te gaan en hier vond ik de uitdaging die ik nodig had.’’ 

Dit was o.a. een aanleiding voor de moeder van Flore, Nicol Heijmans om een eigen bedrijf voor hoogbegaafde kinderen op te zetten. Het bedrijf richt zich op kinderen die net iets meer verrijking en verdieping nodig hebben. 

“Ik heb als ouder van 3 hoogbegaafde kinderen met de handen in het haar gezeten. Ik wist niet hoe ik mijn kinderen kon helpen. Ik had geen idee. Ik kon wel wat op het internet vinden maar de scholen waren toen onwetend. Dan ben je zo wanhopig. Ik vond het daarom tijd om daar iets voor op te zetten.”

Flore is, samen met haar moeder, aanstaande zondag in het radioprogramma Kwesties te gast om over haar ervaring te praten.