Wat gaan deze feministen doen op vrouwendag?

Het is Internationale Vrouwendag vandaag. Er zijn veel bijeenkomsten, lezingen, feestjes en andere vieringen op deze dag waarin de vrouw centraal staat. Wat doen Nederlandse feministen zoal op zo’n dag?

Hadassah de Boer, presentatrice en journalist: “Vrouwendag begint voor mij ieder jaar hetzelfde: dan wordt ik namelijk wakker gebeld door mijn, inmiddels 80 jarige- vriendin uit Italië. Zij feliciteert mij met vrouwendag. Feestelijk vind ik dat. In Italië is er op 8 maart zeker aandacht voor de problemen waar vrouwen mee te maken hebben, maar het is ook het feest van de vrouw. Musea zijn bijvoorbeeld gratis toegankelijk voor vrouwen. Goed initiatief! Ik ben in de avond ook in het museum te vinden. In het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteer ik het ‘Meer dan Muze Festival‘ dat wordt georganiseerd door Mama Cash. Een van de vrouwen die ik mag interviewen is Nalini Malani, een van India’s meest vooraanstaande kunstenaars. Haar werk was en is te zien in musea over de hele wereld (vanaf 18 maart exposeert zij in het Stedelijk), en is een combinatie van schilderijen, video en bewegende schaduwen. Zelf een vluchteling door de scheiding van India en Pakistan, is haar werk doortrokken van thema’s als migratie, globalisering, armoede en onderdrukking van vrouwen. Ongelooflijk wat zij met haar werk heeft bereikt en heeft betekend, onder andere voor andere vrouwelijke kunstenaars in India.”

Justine van de Beek, oprichter van Stellingdames.nl: “Ik bewonder Gloria Wekker enorm vanwege haar belangrijke werk op het vlak van racisme in Nederland en haar doorzettingsvermogen, ondanks dat ze door haar werk zoveel bagger over haar heen heeft gekregen. Een kopje thee met haar op Internationale Vrouwendag zou erg leuk zijn, maar ik doe morgen helaas weinig bijzonders. Ik ga een stukje publiceren op mijn website over waarom Internationale Vrouwendag nog nodig is. Vele Nederlanders denken namelijk dat de emancipatie ‘af’ is maar 45% van de vrouwen in Nederland heeft sinds haar vijftiende seksueel en of fysiek geweld meemaakt. Verder moet ik aan mijn scriptie werken en in de avond ga ik naar een van de evenementen van het festival ‘Meer dan een Muze’.”

Dino Suhonic, directeur van Stichting Maruf: “Ik voel me niet perse een man of mannelijk , ook al zegt mijn gender expressie misschien iets anders. Ik zet me in voor mensenrechten waar vrouwenrechten een essentieel onderdeel van zijn. Op de social media van Stichting Maruf zal er veel aandacht zijn voor Internationale Vrouwendag en in de avond ben ik een van de sprekers op het festival ‘Meer dan een Muze’ in het Huis De Pinto in Amsterdam. Zij zetten het werk van vrouwelijke makers in de spotlights, waar ik een ontzettende voorstander van ben. Ik zou zelf graag het werk van Amina Wadud in de spotlight willen zetten, zij is voor mij een bewonderenswaardige feminist.”

Jamilia Aanzi, VN-vrouwenvertegenwoordiger: “Ik heb een volle agenda op vrouwendag. Ik woon lezingen en debatten bij in Den Haag over onder andere gelijk loon, gelijk werk voor vrouwen. In de ochtend ben bij onthulling van mobiel standbeeld van de FNV van een werkende vrouw. Elk jaar weer komt vrouwendag in de media en worden er evenementen gehouden, dat moeten we zo houden. In Amerika hebben ze inmiddels een Women’s History Month, tijdens deze maand is er aandacht voor vrouwenzaken, misschien ook een idee voor in Nederland. Vrouwen die voor mij een rolmodel waren; Oprah Winfrey en oud FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Als meisje ben ik opgegroeid met Oprah Winfrey, ik leerde ontzettend veel van haar. Ik bewonder Winfrey ook omdat ze haar succes niet voor zichzelf houdt maar juist investeert in bijvoorbeeld een meisjesschool in Afrika. Als voormalig vicevoorzitter van FNV-Jong kijk ik ook op naar voorzitter Agnes Jongerius. Haar functie was niet makkelijk maar ze heeft zich er doorheen geslagen en mooie dingen op de agenda’s gezet. Ze liet hierdoor zien dat het wel mogelijk is om als vrouw een topfunctie te bekleden.”  

Hasna el Maroudi, redacteur bij Joop: “Ik neem vrij op Internationale Vrouwendag! Dat doe ik nu zo’n drie jaar omdat er zoveel bijzondere dingen te doen zijn. Eigenlijk vind ik het ronduit rot dat zoveel te doen is, want dan kan ik niet overal naartoe. Mijn dag begint morgen in Den Haag waar ik een column ga voordragen over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, daarna ga ik aan selfcare doen; ik ga sporten. In de avond wacht mij iets bijzonders, want ik ben uitgenodigd als één van de helden van mijn eigen held Khadija Arib! Een grotere eer op deze dag is er niet.”