Vlogtelingen: Kowfurow mag vandaag voor het eerst stemmen in zijn leven

Wat begon als een studieopdracht van Jan en Martijn is uitgegroeid tot het YouTube kanaal Vlogtelingen. Iedere maand gaan de twee vloggers voor De Nieuwe Maan samen met een nieuwkomer op zoek naar oer-Hollands geluk. Deze week testen ze de politieke kennis van de Nederlandse Somalische Kowfurow Ali (31) uit Zaandam en presentator Jan. Beiden mogen voor het eerst stemmen vandaag. Kijk naar de vlog hierboven als je wil weten wat hun zelfgemaakt stemwijzer de twee mannen adviseert.

Journalist Kowfurow Ali woont sinds een paar jaar in Zaandam. Hij is zeven jaar geleden gevlucht uit Somalië voor de burgeroorlog die daar woedde. “Ik vind het heel belangrijk om te stemmen. Ik heb nog nooit eerder de kan gehad om mee te beslissen over de toekomst van mijn land. Ik heb Somalische afkomst maar een Nederlandse toekomst.” In zijn vaderland hebben inwoners lange tijd geen stemrecht gehad. Ali ziet het dan ook als een voorrecht om te mogen stemmen.

De Zaandammer heeft zich altijd geïnteresseerd in de politiek. Voor ‘Net in Nederland‘ maakte hij afgelopen weken vlogs over zijn zoektocht naar de juiste politieke partij voor hem. Ook heeft hij de Tweede Kamer bezocht waar hij zelf de Kamerleden vragen mocht stellen: ik waardeerde die kans heel erg. Het is al moeilijk voor de Nederlandse burgers om direct vragen te stellen aan politici, laat staan voor iemand die oorspronkelijk uit Somalië komt.

Vorige weekend heeft Ali ook Kamervoorzitter Khadidja Arib mogen ontmoeten. “Dat was heel bijzonder omdat zij ooit ook nieuwkomer was en een onafhankelijk vrouw is die een belangrijk functie heeft in de Tweede Kamer. Zij is een voorbeeld voor velen nieuwkomers. Ik vind haar verhaal heel mooi maar dat betekent niet dat ik op haar ga stemmen”, zegt Ali. Op wie hij wel gaat stemmen wil de journalist niet vertellen. Wel zegt hij dat hij een progressief hart heeft en dat hij wil stemmen op een politicus die voor een inclusief Nederland is.

Jan Waatze Schuurman Hess en Martijn de Vliegher studeren Graphic Design aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.