Vlogger Ismail Aghzanay geweigerd in Amerika

Docent en vlogger Ismail was met goede vriend Othmane onderweg naar Amerika voor een mooie reis, sterker nog, ze waren er al. Maar verder dan het vliegveld kwamen ze niet.

Othmane werd tot twee keer toe uit de rij geplukt voor een ondervraging. Eerst in Londen, daarna in Amerika, ondanks het feit dat ze allebei een visa hadden om het land in te mogen. Na een verhoor van zes uur, waarbij ze elkaar niet aan mochten kijken of mochten spreken, en met de ruggen tegen elkaar werden geplaatst, werden ze geëscorteerd naar het vliegtuig terug naar Londen. De douaniers probeerden het nog af te doen met een lachertje. “Probeer het vooral de volgende keer weer.”

“Het gaat beter, het gaat beter”, vertelt Ismail via de telefoon vanaf Heathrow. “We begrijpen gewoon niet waar het mis is gegaan. We hadden gewoon een visa, we hebben zelfs een screenshot dat het was goedgekeurd. Maar toen we daar waren werd het opeens teruggetrokken ‘omdat het niet goed voelde’.” De reden dat het volgens de autoriteiten daar niet goed voelde, was omdat Othmane naar Saudi-Arabie is geweest, naar Mekka. “Miljoenen moslims gaan naar Mekka en juist zij weten heel goed dat het een klein groepje idioten is die al die aanslagen pleegt, we zijn daar zo tegen.”

De jongens zijn nog steeds ontdaan van hun ervaringen. “Natuurlijk heeft het te maken met het geloof, wat moet het anders zijn? Ze hebben gevraagd of we extreme gedachten hebben, of we benaderd zijn door jihadisten, of we een aanslag hebben gepleegd, of we crimineel zijn. Ze hebben het niet benoemd en we willen liever niet gissen, maar wat kan de reden anders zijn?”

Tot nu toe zijn de jongens niet benaderd door de overheid. Toch willen ze er zoveel mogelijk aan doen dat het andere mensen niet zal overkomen. “Ik begrijp dat je voorzorgsmaatregelen wil treffen, maar om het ten koste te doen van studenten die gewoon aan hun Engels willen werken en het land willen onderzoeken, dat snap ik niet”, zegt Aghzanay.

Nu zijn de vrienden op Heathrow, ze zullen zometeen naar een ander vliegveld gaan om vanaf daar naar Mallorca te vliegen. “Een vriend belde, hij vond het zo vervelend dat hij gelijk tickets voor ons heeft geboekt naar Mallorca, daar gaat hij ook naartoe. Hij wilde niet dat we met een naar gevoel hier zouden blijven zitten, we gaan er wat leuks van maken met zijn drieën, zei hij.”

Ze zijn blij dat diverse mediakanalen van zich hebben laten horen. “Het is fijn te merken dat ze begaan zijn, hopelijk helpt het ervoor te zorgen dat het anderen niet gaat overkomen.” Over verdere stappen hebben ze nog niet heel erg nagedacht, wel gaan ze proberen financieel een en ander recht te trekken. De tickets, het verblijf, niets is vergoed toen ze terug moesten. “We zijn toch wel 1000 euro kwijt, aan niks. We hadden net zo goed kunnen zeggen: hier, heb je 1000 euro.”

Bekijk hier de vlog die Ismail en Othmane maakten bij terugkomst in Londen: