Video mishandeling Rohingya-moslims in Myanmar


In een filmpje dat is opgenomen door een politieagent is te zien hoe zijn collega’s diverse Rohingya-moslims mishandelen in een dorpje in Myanmar. Een groep jonge mannen zit in een rij op de grond, waarna ze klappen en schoppen krijgen van de politieagenten. De dorpelingen zijn bijeengedreven omdat de politie op zoek is naar rebellen.

De beelden zijn in november al opgenomen maar het is afgelopen weekend verschenen op sociale media. De regering van Myanmar heeft laten weten dat de beelden echt zijn en dat de betrokkene politieagenten gestraft zullen worden. De regering wil niet verder over de kwestie van de Rohingya’s praten.

Zoektocht strijders
Het geweld dat al decennia lang plaats vindt tegen deze moslim minderheidsgroep in Myanmar laaide begin oktober weer op. Negen grenswachters werden vermoord door militante groepering van de Rohingya’s. Als een reactie hierop werden dorpen van Rohingya’s aangevallen door het leger. In deze dorpen zouden de Rohingya’s guerrilla strijders verborgen houden.

Organisaties
Onafhankelijke journalisten en onderzoekers krijgen geen toegang tot het gebied. Volgens de VN zouden zo’n 30.000 moslims sinds oktober gevlucht zijn naar vluchtelingenkampen in Bangladesh. Amnesty International bracht in december van vorig jaar een rapport naar buiten waarin getuigenissen staan van het geweld tegen Rohingya’s. Ook analyseerde Human Rights Watch een maand ervoor satellietbeelden van Rakhine. Op de beelden is te zien dat meer dan duizend gebouwen vernietigd zijn.

Niet erkend
De thuisbasis van de Rohingya’s is de staat Rakhine in het westen van Myanmar en grenst in het noorden aan Bangladesh. Nationalistische boeddhistische meerderheid in Myanmar erkent de Rohingya’s niet als wettige inwoners van het land omdat ze meer gerelateerd zouden zijn met Bengalen. Sommige families wonen al generaties lang in het land. De uitsluiting van de Rohinggya’s is niet alleen op basis van etniciteit maar ook door hun islamitische achtergrond.

Eerder hadden we het met Nourdeen Wildeman over de ernstige situatie in Myanmar, kijk hier het gesprek met hem terug.