‘Van Ramadan tot Suikerfeest’ op 24kitchen

De zender 24kitchen komt speciaal voor de Ramadan met een nieuw programma: ‘Van Ramadan tot Suikerfeest’. 24Kitchen chef Mounir Toub bereidt daarin de gehele maand verschillende Arabische gerechten. Mounir Toub wil met dit programma een aantal van zijn mooiste Ramadan en Suikerfeest gerechten met de kijker delen.

Hoe ervaar jij deze Ramadanmaand tot nu toe? Is het goed vol te houden?

“Ik ben blij dat de maand Ramadan er weer is! Het is een maand van vasten, van testen, van uithoudingsvermogen, van het “resetten” van vaste gewoontes/routines en je smaakpapillen, van bezinning, extra verdiepen in het geloof en van familie en vrienden. Ik voel mijzelf in de maand ramadan lichamelijk en vooral mentaal sterker dan buiten de maand Ramadan. Ik maak de maand bewust mee en geniet er van! Het is prima vol te houden hoewel ik soms natuurlijk wel snak naar een lekkere kop koffie.”

Mounir Toub artikel site-1

Ben je tijdens deze maand met spirituele aspecten bezig?

Als praktiserende moslim ben ik elke dag met het geloof bezig, maar tijdens de Ramadan net iets meer en ook veel bewuster. Ik lees meer Koran en ben mij meer bewust van de handelingen die ik uitvoer. Het lijkt wel alsof ik in de maand Ramadan scherper ben.”

Waarom het programma ‘Van Ramadan tot Suikerfeest’ op 24kitchen? 

“Ik werk nu 5 jaar voor 24Kitchen en daar ben ik erg trots op. Ik heb hele mooie, diepgaande en open gesprekken gehad met de mensen bij 24Kitchen. Zij zijn erg begaan met mij en mijn bezigheden en ik vertel ze graag (en vaak) over mijn leven. De Islam is daar onlosmakelijk mee verbonden en dat zorgt voor mooie gesprekken. Ik heb ook al een hele lange tijd het gevoel dat de Ramadan nog onderbelicht is en dat wij (24Kitchen en ik) de kijkers kunnen informeren en kunnen inspireren om deze lekkere gerechten te maken. 24Kitchen is een lifestyle eet platvorm (TV, digitaal en boeken) en heel veel mensen in Nederland doen mee aan de ramadan dus ook bij 24Kitchen verdient het aandacht. Ik leg in mijn programma o.a. heel simpel uit wat de Ramadan inhoudt. Op de site www.24kitchen.nl/ramadan staat e.e.a. aan informatie en de gerechten worden daar ook gedeeld. Ik ben erg trots dat 24Kitchen en ik deze reeks hebben kunnen maken voor de Ramadan.”

Wat zijn typische Ramadangerechten/recepten voor jou? 

“Tijdens de Ramadan zijn er 2 gerechten die ik per se wil eten. Na het verbreken van het vasten met een dadel en melk eet ik alle 29 (of 30 dagen) harira met een shebekia. Die 2 gerechten staan ALTIJD op mijn menu.”

 Ben je (on)bewust al met het Suikerfeest bezig?

“Nee nog zeker niet. De Ramadan is nog maar net gestart en ik focus mij nu vooral op de Ramadan en daar gaat mijn aandacht nu vooral naar uit. Tegen het einde van de Ramadan ben ik wel met het Suikerfeest bezig en dan vooral met de voorbereidingen. De koekjes worden dan natuurlijk voorbereid zodat ons bezoek op en na het Suikerfeest lekkere koekjes voorgeschoteld krijgen.”

Wat is een ideale Suikerfeestdag voor jou?

“Het ochtendgebed met mijn broers, neefjes  en vader in de moskee en daarna met de hele familie het ontbijt nuttigen bij mijn moeder. Daarna op bezoek bij schoonmoeder, de rest van de familie en vrienden. Het samenzijn is een belangrijk gegeven tijdens het Suikerfeest.”

Mounir Toub zwart wit foto headerHeb je een Ramadanwens voor onze lezers?

“Eigenlijk een algemene wens. Dat iedereen maar lief voor elkaar mag zijn, open staat voor elkaar en elkaars mening en dat we er met z’n allen iets moois van maken. 

Deel liefde, deel verhalen en deel lekker eten! Koken = liefde.”