Van Boston tot Den Haag protesten tegen reisverbod VS


Demonstratie tegen reisverbod afgelopen zondag op Schiphol

Zo’n veertienduizend mensen steunen de demonstratie aankomende woensdag in Den Haag tegen het migratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De oproep voor protest kreeg eerder gehoor in de Verenigde Staten. Duizenden mensen gingen daar de straat op, ook op vliegvelden verzamelden zich betogers.

Mede-initiatiefnemers  van de demonstratie Wouter Booij zei in een interview met Radio Een Vandaag dat hij hoopt dat er duizenden mensen naar het Malieveld komen.  De oproep wordt gedaan op de Facebookpagina: Holland against hate/ protest against Trumps #muslimban.

Inreisverbod en vluchtelingenstop
Vanaf dit weekend is  het voor de inwoners van zeven islamitische landen de komende drie maanden verboden om VS binnen te komen. Het gaat om reizigers uit de landen Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Naast het inreisverbod voor inwoners vanuit de zeven landen is de komende vier maanden ook een vluchtelingenstop. Wereldwijd zijn er reizigers die stranden op vliegvelden omdat ze niet naar de VS kunnen afreizen.

Rechter
Twee federale rechters hebben zaterdag een deel van de maatregel teruggedraaid. Reizigers die geland zijn en in bezit van een geldig visum of verblijfspapieren mogen niet meer teruggestuurd worden. Ook moeten ze toegang krijgen tot juridische bijstand.

Reacties sociale media
Op sociale media is er verontwaardigd gereageerd op de ‘moslimban’, ook door politici. Meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 en Groen Links die om een hoorzitting hebben gevraagd in de Tweede Kamer. Alexander Pechtold (D66) willen dat Schiphol, KLM en de Marechaussee erbij aanwezig zijn. Zaterdag werden op Schiphol reizigers tegengehouden door de KLM om naar de VS te reizen.