Turkse vlaggen zorgen voor ophef in Den Haag

Turkse vlaggen voor de ramen van een monumentaal pand aan het chique Noordeinde zorgen in Den Haag voor ophef. Buurtbewoners zouden niet gecharmeerd zijn van de vlaggenactie. Er was ook meer aandacht voor de kwestie omdat de koning vanuit zijn werkpaleis uitzicht heeft op het gebouw.

Foto: Hollandse Hoogte (HH)

Volgens De Telegraaf zouden ondernemers en bewoners uit de winkelstraat verontwaardigd zijn en willen ze dat de vlaggen weggehaald worden. Nu is de vraag: wie heeft de vlaggen opgehangen en waarom? Deze vraag is niet alleen in de Haagse gemeenteraad gesteld maar ook in de Tweede Kamer. De gemeente heeft laten weten niets tegen de opgehangen vlaggen te kunnen doen omdat het niet tegen de wet is om vlaggen op te hangen.

In eerste instantie meldde De Telegraaf dat de huurders van het leegstaande pand, Turkse Nederlandse ondernemers, achter de actie zouden zitten. Deze informatie verkreeg de krant door de eigenaar van het pand, Bobby Bras. Vandaag meldt de krant dat mogelijk de eigenaar zelf de vlaggen heeft opgehangen om de gemeente te stangen. De vastgoedondernemer en de gemeente liggen overhoop met elkaar om bouwplannen die niet worden goedgekeurd. Deze informatie zou gegeven zijn door een andere ondernemer die niet in de krant met naam genoemd wil worden. Of het pand ook echt verhuurd wordt en aan wie is niet bekend.

Bras ontkent tegenover De Telegraaf dat hij er iets mee te maken heeft en zegt dat de huurders van het pand in Turkije zitten en niet willen reageren. In ieder geval wijdt de krant de voorpagina, tweede en derde pagina aan dit verhaal. Ook om recht te zetten wat in een eerder artikel is vermeld, namelijk dat de vlaggen zijn ophangen met een nationalistisch motief door huurders met een Turkse achtergrond. Door de Turkse Nederlandse spanningen afgelopen twee maanden is er verontwaardigd gereageerd op de rode doeken. Maar het zou dus zomaar kunnen dat het om een ludieke actie gaat.