Turkse Nederlanders de vijfde colonne?

In een theaterzaal in Rotterdam vond maandagavond 29 mei een debat plaats over ‘een vijfde colonne in Nederland’. Dit debat werd georganiseerd door politieke partij Leefbaar Rotterdam, en de titel trok niet alleen bezoekers maar ook demonstranten.

Historicus Tayfun Balçik en zijn vrienden wisten niet wat ze lazen, toen ze de uitnodiging voor het debat zagen. Balçik: “De term ‘de vijfde colonne’ stuitte me echt tegen de borst. Ik dacht ‘is dit serieus?’ en ik heb nogmaals de term opgezocht. Als historicus ben ik de term vaak tegen gekomen, en het loopt altijd slecht af met ‘de vijfde colonne’, want zij zijn de vijand.” De vijfde colonne is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat er in een land verraders aanwezig zijn, die voor de vijand werken. Die verraders zijn volgens Leefbaar Rotterdam de Turkse Nederlanders.

De aanleiding voor het debat waren de incidenten die zich in de afgelopen weken hebben voorgedaan rondom het Turkse referendum. De vraag tijdens het debat was voornamelijk aan wie moeten mensen met een migrantenachtergrond loyaal zijn? Deelnemers aan het debat waren onder andere AD-journalist Wierd Duk, publicist Cemil Yilmaz, columniste Annabel Nanninga en politicus Nourdin el Ouali. Het werd gepresenteerd door Ebru Umar.

Balçik en zijn vrienden stonden voor de deur te demonstreren: “Een vriend appte me een paar dagen geleden over het debat en we wilden in actie komen. Zo bedachten we om rustig voor de deur te demonstreren. We hebben bordjes gemaakt met verschillende leuzen erop. Ik heb er een speciaal voor Ebru Umar gemaakt met ‘wij zijn allemaal Marokkanen’, vanwege haar felle uitspraken over deze bevolkingsgroep. Maar helaas negeerde ze het.” Leefbaar Rotterdam-voorman Joost Eerdmans nam de moeite om voorafgaand het debat even naar buiten te komen. Hij vroeg de demonstranten om naar binnen te komen, om daar deel te nemen aan het debat. Maar zij weigerden, volgens Balçik: “We zijn absoluut niet naar binnen gegaan. Op die manier dwongen we om sprekers naar buiten te laten komen om in gesprek te gaan en dat lukte.”

De avond is zowel binnen als buiten rustig verlopen. Balçik: “Dat er een debat over integratie plaatsvond, daar is niets mis mee. Maar het had nooit onder de noemer ‘de vijfde colonne’ gemogen. Je schildert een specifieke doelgroep af als de vijand. Hoe wil je dan nog de verbinding zoeken?”