Turkije trekt voorzitter van moskee-organisatie terug uit Nederland


Turkije roept Yusuf Acar, voorzitter van moskeekoepel Diyanet in Nederland, terug. Acar werkte ook voor de Turkse ambassade in Nederland. Hij raakte in opspraak toen bekend werd dat hij namen en gegevens van Gülen-aanhangers doorspeelde aan de Turkse regering. Ook noemde hij het CDA een bolwerk van Gülenisten.

Het kabinet vindt het ongepast dat in de toekomst aan het hoofd van zo’n instelling een diplomaat staat. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken zou dit de schijn van ongewenste vermenging van politiek en religie opwekken. Koenders riep vorige week de vertegenwoordiger van de Turkse regering op het matje. In het gesprek is aangegeven dat het kabinet vond dat Acar een grens had overschreden en dat dit niet zonder gevolgen zou zijn.

Diyanet keerde zich eerder af van de actie van de voorzitter, die de gegevens doorgaf in de periode dat hij bij de Turkse ambassade in Den Haag werkte. Acar zei dat hij op eigen initiatief handelde en dat de Turkse overheid geen opdracht had gegeven. De voorzitter verzamelde de gegevens op internet. Diyanet is de overkoepelende organisatie van Turkse moskeeën in Nederland. Een van de taken van de overheidsorganisatie is het opleiden van imams en deze uit te zenden naar Turkse moskeeën in Nederland.