Tijs van den Brink wil met nieuw programma moslims beter leren kennen

Tijs van den Brink gaat zich voor een nieuwe serie verdiepen in de leef- en geloofswereld van moslims. Hij gaat voor het programma onder andere drie dagen vasten met moslims. “In mijn persoonlijke omgeving kom ik nauwelijks moslims tegen. Dus klopt mijn beeld van hen wel? Voor mijn programma stap ik uit mijn eigen bubbel”, vraag zegt hij in een video-oproep op de Facebook.

Bron: video Facebook

Deze bubbel probeert hij te doorbreken door met een moslimgezin op te trekken. Hij schrijft in een artikel op de website van de EO dat hij niet van plan is om zich te bekeren maar dat hij onderzoek wil doen voor zijn nieuwe serie. “De bedoeling van dit tv-programma is de vragen (en zorgen) die leven bij u en mij over de islam en moslims te bespreken met moslims in ons land. De reden voor het programma is dat ik wel veel over moslims lees en ze soms spreek voor m’n programma’s, maar ze nauwelijks ken. Dat zal voor velen van u niet anders zijn”, schrijft hij in het artikel.

Vragen
De nieuwe serie moet een interactief programma worden waarvoor een Facebook-groep is opgezet. Via de pagina kunnen er vragen gesteld worden, die Van den Brink vervolgens aan moslims kan voorleggen. Naast dat het vasten dat de journalist zwaar zal vallen, geeft hij aan dat hij ook moeite heeft met een ander punt. “Het debat rondom de islam is nogal gepolariseerd in ons land. Voor je het weet ben ik voor mensen die kritisch zijn over de islam een naïef ‘Gutmensch’ en voor degenen die vinden dat we vooral moeten verbinden een ‘racist’”, schrijft Van den Brink in zijn artikel. Ook zegt hij zich hiervan niets aan te willen trekken.

Kritisch
Van den Brink sluit zijn artikel af met het volgende: “Tegelijkertijd sluit ik bepaald niet uit dat ik van tijd tot tijd zal schrikken van gesprekken met moslims die zeer kritisch staan ten opzichte van onze samenleving. Ik ben enorm benieuwd wat ik ga meemaken.” De journalist heeft zich in zijn programma’s en blogs kritisch opgesteld tegenover moslims en schuwt een beetje controverse niet.

Journalistieke carrière
Sinds 2012 presenteert Tijs van den Brink het programma ‘Adieu God?’. Ook leidt hij wekelijks tv-debatten in Arena. Regelmatig interviewt hij op de minister-president in het tv-programma ‘Gesprek met de minister-president’. Daarnaast is Tijs presentator van het radioprogramma ‘Dit is de Dag‘.

Morgen is de journalist te gast bij De Nieuwe Maan en vertelt hij meer over zijn nieuwe programma en eerdere ontmoetingen met moslims.