Tijs en de inquisitie

Na verschillende artikelen te hebben gelezen over het programma ‘Tijs en de Ramadan’, was het tijd voor mij om er zelf aan te geloven. Toen ik jonger was (en heel wat beïnvloedbaarder), waarschuwde mijn moeder mij al tegen de mogelijke indoctrinatie van de EO, dat ging aan mij voorbij. Ik was en ben nog steeds meer van de MO.

Er zijn ongeveer 1 miljoen moslims in Nederland. Natuurlijk kan je ze niet allemaal leren kennen, maar geef je dan een accuraat beeld over de gemeenschap door radicale figuren aan het woord te laten? Figuren die nota bene ont-ambt zijn? De gemiddelde EO kijker maakt zich zorgen, dat begrijp ik totaal. Aanslagen in de naam van de islam duiken overal op en daarnaast is de islam de snelst groeiende religie ter wereld. Cijfers tonen aan dat in 2070 de islam zelfs de grootste religie ter wereld zal zijn, dat is eng. Mensen lopen van de kerk naar de moskee. Zal de EO dan nog wel bestaan? Of wordt het misschien de IO?

In het programma zagen we Janny, een mevrouw die zich zorgen maakt over haar superleuke kleinkinderen. Met al die moslims zou het zo maar eens kunnen dat haar toffe blonde kindjes, hun mooie haartjes moeten gaan bedekken met hoofddoekjes. Toen nam Tijs haar mee naar een ex-imam die nogal bekend staat voor radicale ideeën om haar gerust te stellen..

Laat ik het eens omdraaien.

Ik werk voor de Islamitische Omroep en ga een programma maken over de autochtone niet-moslim Nederlander, want wij moslims komen niet echt in contact met elkaar. Ik noem het: ‘Imaan en Koningsdag’.

Koningsdag is typisch Nederlands en wordt ieder jaar gevierd door miljoenen mensen. Ik ga op onderzoek uit om te kijken wat dit echt inhoudt, maar eigenlijk wil ik het liever over andere dingen hebben. De islamofobie neemt namelijk toe, aanslagen op moskeeën en moslims door rechts-extremistische niet-moslims nemen ook toe. Dit baart mij zorgen. In mijn programma spreek ik met Fatima, een moslima met leuke kleinkinderen, net zo leuk als die van Janny, maar Fatima maakt zich zorgen. Zij maakt zich zorgen over het feit dat haar kleinkinderen straks geen hoofddoek meer mogen dragen en niet meer naar de moskee kunnen, omdat die gesloten gaan worden. Dan zeg ik: ‘Fatima, ik neem je mee naar iemand die representatief is voor de niet-moslim gemeenschap in Nederland en die je eens goed gerust kan stellen.’ De persoon die ik kies is natuurlijk Geert Wilders, de leider van een partij met 20 zetels, de een na grootste! Deze meneer is dan sowieso representatief voor de mening van die niet-moslims, toch?

Dan ga ik op bezoek bij Bouchra (niet haar echte naam), zij blijft onherkenbaar in beeld. Ze is een van origine christelijk meisje die zich bekeerd heeft tot de islam. Dit werd echter niet goed ontvangen door haar familie. Zij werd het huis uitgezet, zat in een vluchthuis en haar familie wilde niks meer met haar te maken hebben. Ze heeft de liefde van haar leven leren kennen, de Marokkaanse Khalid, samen hebben ze een kind, maar voor opa en oma is het huis te klein. Al het contact is verbroken. Vooral nu ze een hoofddoek draagt willen ze never nooit meer iets met haar of haar man en kinderen te maken hebben.

Ondertussen zie je me wel staan op de vrijmarkt met een oranje hoofddoek, lekker gezellig peperkoek happen, maar ik begin mijzelf kritische vragen te stellen: houden deze niet-moslims meer van hun extreem-rechtse idealen of van onze Nederlandse grondwet? Artikel 1 willen ze afschaffen, de vrijheid van godsdienst ook.. What’s next? Waar houdt het op? Ik ga er artikel na artikel over schrijven. Ik zou niet in een land willen wonen waar deze mensen de meerderheid zijn.

Vanavond komt aflevering 2, maar of ik durf te kijken, dat weet ik nog niet zo zeer.