Thuis is?


Waar ‘thuis’ is, is voor iedereen anders. Na alle prachtige reizen die ik heb gemaakt voel ik mij juist in Nederland weer thuis. Het is het land waar ik geboren en getogen ben. Het is het land van jou en mij. Het land waar ik de Blekkersingel in Gouda oploop en de geuren van mijn moeders kookkunsten al bij het stoplicht door mijn enorme neusgaten ruik.

De reizen die ik heb gemaakt hebben mijn ogen geopend en ervoor gezorgd dat ik verder ben gegaan dan dat ik zou gaan als ik de reizen niet had gemaakt. Vooral mijn laatste bestemming, heeft veel indruk op me gemaakt. India. Het land waar koeien het soms beter hebben dan mensen. Het land waar je ‘s avonds op straat tientallen mensen naast elkaar ziet slapen. Kinderen, vrouwen en mannen. Het is hartverscheurend.

Ik verliet Nederland zo’n twee jaar geleden om nieuwe indrukken op te doen. Om de wereld te zien. Om mijzelf te ontwikkelen. Niet als Nederlander of Marokkaan maar als wereldburger. Ik reis om nieuwe culturen op te snuiven. Om nieuwe mensen te leren kennen. Om ’s werelds mooiste plekken te zien, maar ook om mijzelf te resetten van alle negatieve energie en mijzelf juist vol te proppen met positieve energie.

Ik ben van mening dat mensen een bredere kijk op de wereld nodig hebben. Je moet de wereld om je heen voelen, ruiken, zien en horen! Reizen brengt mensen dichter bij elkaar en dat hebben we nu meer nodig dan ooit. We leven in een tijd waar islamofobie een begrip is geworden dat dagelijks wordt, waar mensen in hokjes worden geplaatst en studenten op basis van religie of afkomst worden afgewezen voor een stageplaats.

Want ondanks dat ik aan de andere kant van de wereld intens aan het genieten ben (mede omdat ik nieuws-apps zoals NU.nl, AD.nl of NOS tijdens mijn reizen van mijn telefoon wis) krijg ik via social media voornamelijk het negatieve te zien. Zo is er de afgelopen weken bijna geen dag voorbij gegaan dat Donald Trump geen krankzinnige uitspraak heeft gedaan.

Jaren geleden las ik zijn boek “Van Ondernemer tot Merknaam”. Een boek over zijn privé- en zakenleven, hier krijg je een blik in de keuken van het Trump-imperium en leer je een aantal van zijn waardevolle zakenlessen. Hij kwam sterker dan ooit uit zijn financiële diepe dalen als vastgoedontwikkelaar. Nu, jaren later, pas ik de titel van het boek aan “Van Ondernemer tot President”. Ik ben fel tegen zijn standpunten en ideeën, maar ik kan wel één wijze les uit zijn presidentschap halen, en dat is om te buigen naar het positieve. Als Donald Trump zónder politieke ervaring president kan worden van het machtigste land van de wereld dan kunnen jij en ik alles worden wat wij willen worden!

Dus wanneer je bij je volgende sollicitatiegesprek het volgende hoort: “Ik zie op je CV dat je geen ervaring hebt in deze branche. Dat is helaas wel een vereiste voor deze functie”.

Weet en zeg dan: “Dat begrijp ik, maar Donald Trump is ook president geworden zonder ervaring”. 😉