Terroristische aanslagen en Nederlanders met islamitische achtergrond

Wat doet het met Nederlanders met een islamitische achtergrond als er een aanslag wordt gepleegd in de naam van de islam? Wat voor effect hebben de gebeurtenissen op hun leven? Deze vragen beantwoorden Nederlanders met een islamitische achtergrond in het radioprogramma Nieuws en Co. 

De verslaggever vraagt in het gesprek wat voor gevoel er overheerst bij drie Nederlanders met een islamitische achtergrond: Fatima Warsame, Ömer Uyar en Shafik Benhmidoush.

Fatima Warsame: “Beetje onverschillig, ook een beetje schrik. Onverschillig omdat het de zoveelste (aanslag) is. Schrik omdat Londen wel heel dichtbij komt, ook omdat ik er vaak kom.”

“Wat dacht jij toen jij wakker werd op zondag en zag dat de aanslag is gepleegd door moslims”, vraagt de verslaggever. Shafik Benhmidoush: “Dat verbaasde mij ook niet zo erg, terwijl niet alle aanslagplegers moslim zijn. Wat ik vooral beetje eng vond is dat het volgens mij een inside job is, dat het vanuit de mensen komt die daar vandaan komen, daar opgegroeid zijn, alle kansen hebben gekregen en dat daar toch bepaalde boosheid is en dat doen. Daar schrok ik wel van.”

Ömer Uyar: “Ik dacht toch niet weer, het is al de zoveelste weer. Toen ik hoorde dat het moslims waren stond ik er eigenlijk niet versteld van. Ik verwachtte het wel. Ik merk wel dat het mij steeds minder doet, het is een soort gewenning geworden. Het is normaal geworden dat er om de maand aanslagen gepleegd wordt.”

Luister hier terug naar de uitzending, naar het eerste en tweede deel van het gesprek.