Terroristen aanslag moskee Enschede krijgen vier jaar cel

De rechtbank in Almelo heeft de vijf mannen uit Enschede die twee molotovcocktails tegen de moskee gooiden berecht met vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. De rechtbank kwam tot dit besluit omdat zij het vanuit terroristisch oogmerk hebben bekeken.

De vijf veroordeelde verdachten zijn tussen de 24 en 36 jaar oud, allen houden er extreemrechtse denkbeelden op na. Een van de verdachten kreeg twee jaar voorwaardelijk, omdat hij berouw toonde. Alle vijf krijgen naast de celstraf ook een proeftijd van drie jaar met reclassering en onderling contactverbod.

‘Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtengoed uit te dragen, hebben zij een grote angst teweeg gebracht. Zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen’, zo schreef de rechtbank in de uitspraak.

 Charif Slimani van de Vereniging van Imams in Nederland heeft tegen de Volkskrant gezegd: ‘Waarom moet terrorisme altijd verbonden worden aan moslims? Als iemand geweld gebruikt om een bepaalde ideologische doelstelling te bereiken, moet je dat ook als terrorisme benoemen. Het gaat om de daad zelf.’

De straf is naar alle waarschijnlijkheid hoger omdat het om een anti-islammisdrijf gaat.

Lees meer over de berechting in het artikel van De Volkskrant.