Saudische vrouwen strijden tegen ongelijkheid in videoclip

Skaten, basketballen en autorijden. In Nederland de gewoonste zaak om te doen als vrouw maar in Saudi Arabië niet. Op YouTube is te zien hoe gesluierde Saudische vrouwen zingend in een videoclip de wet van het mannelijke voogdijschap bekritiseren en korte metten maken met stereotypes.

Foto: YouTube Majedalesa

De vrouwen in de videoclip zijn aan het dansen, dragen sneakers en hebben kleurrijke jurken aan onder hun sluier. Het is een van de ludieke acties in een steeds groter wordende protest tegen de beperkte bewegingsvrijheid van vrouwen Saudi Arabië. Volgens de Saudische overheid stelt de sharia dat vrouwen toestemming moeten krijgen van een mannelijke voogd om naar het buitenland te reizen, te trouwen of uit de gevangenis ontslagen te worden. Ook moet de vrouw toestemming vragen om te mogen werken en om gebruik te maken van de gezondheidszorg. Vaak is de voogd de vader of echtgenoot van de vrouw, maar in sommige gevallen kan dat ook een broer of zoon zijn. Mensen die openlijk strijd voeren tegen de sharia van Saudi-Arabië kunnen boetes en gevangenisstraffen krijgen. 

Een verbod op autorijden voor vrouwen in Saudi Arabië wordt in de clip ook bekritiseert. Drie gesluierde vrouwen stappen in een auto waar een jongetje dat net boven het stuur uitkomt in de bestuurdersstoel zit. Een maand geleden postte Saudische prins Alwaleed Bin Talal  op twitter dat het verbod op besturen van een auto door een vrouw opgeheven moest worden. Vorig jaar zomer stelde Human Rights Watch in een rapport dat de mannelijke voogdijschap de voornaamste belemmering is voor de bewegingsvrijheid van de Saudische vrouw.

Bekijk hier de videoclip.