Steeds meer moslimjongeren gaan op bedevaart

De Ramadan begint over zo’n twee weken, een periode waarin veel moslims op bedevaart gaan. Afgelopen jaren is het aantal boekingen naar Mekka bij gespecialiseerde reisbureaus toegenomen. Opvallend is dat ook steeds meer jongeren deze reis maken.

‘Celebrity Hajj’ is een Amsterdams reisbureau die complete pelgrimsreizen naar Mekka aanbiedt. De vlucht en het hotel worden geboekt en de reiziger wordt uitgebreid geïnformeerd voorafgaand aan de reis. Ook het visum wordt geregeld en de begeleiders geven ondersteuning waar nodig is. Zakaria (29) is een van de begeleiders en hij gaat zo’n zes keer per jaar mee op reis. “We verzorgen zowel groepsreizen als individuele reizen. De bedevaart is steeds meer in trek, je ziet dat er steeds meer mensen zijn die hun geloof praktiseren,” zegt de begeleider.

Umrah en hadj
Er zijn twee soorten bedevaarten naar Mekka: de umrah en de hadj. De hadj is de jaarlijkse bedevaart en vindt plaats in de laatste maand van de moslimkalender. Het wordt verwacht van een volwassen moslim, mits hij of zij gezond en rijk genoeg is, om deze reis minstens één keer in zijn of haar leven te maken. De umrah is niet verplicht en is een soort kleine bedevaart die het hele jaar door plaats kan vinden. Tijdens deze reis worden rituelen uitgevoerd in de stad Mekka zoals het bezoek aan de ka’aba, de meest heilige plek voor moslims. Dit bezoek is ook een onderdeel van de hadj. In de maand mei wordt de kleine bedevaart vaker geboekt vanwege de vakantieperiode en de ramadan, de vastenperiode voor moslims, die eind deze maand begint.

Meer jongeren op bedevaart
Het valt Zakaria op dat er steeds meer jongeren meegaan met umrah: “Jongeren hebben tegenwoordig meer te besteden waardoor zo’n reis geen grote onderneming hoeft te zijn. Om dichter bij jongeren te komen maken we gebruik van sociale media en snapchat. We nemen zoveel mogelijk barrières weg, onze voertaal is bijvoorbeeld Nederlands. Verder zorgen we dat iedereen uitgebreid geïnformeerd is voorafgaand aan de bedevaart en we ondersteunen iedereen in het uitvoeren van de rituelen”, zegt de begeleider.

Ga jij deze maand voor het eerst op umrah? Dan geeft Zakaria jou deze tips:

–          Maak het jezelf gemakkelijk door begeleiding in het Nederlands te kiezen.
–          Leg geen grote afstanden af terwijl je vast. Neem bijvoorbeeld hotels die dichtbij zijn.
–          Neem de rituelen van tevoren door. Er zijn veel apps en websites die jou hierbij kunnen helpen.
–          Draag luchtige kleding in verband met het warme weer.
–          Focus je op de aanbidding en geniet van de prachtige ervaring!