Sjiieten herdenken Asjoera

Het is Muharram, de eerste maand van het islamitische jaar 1438. Afgelopen woensdag was het Asjoera (de tiende van de maand). Deze dag is belangrijk voor alle moslims. De Sjiieten herdenken op deze dag de dood van Imam Hoessein ibn Ali Abu Talib. 

De geschiedenis van deze dag gaat als volgt. Hoessein is de zoon van Ali ibn Abu Talib (de neef van profeet Mohammed) en Fatima Zahra (de dochter van Mohammed). Ook is Hoessein de kleinzoon van de profeet Mohammed.

Hoessein is een belangrijk figuur in de Islam, omdat hij deel uitmaakt van Ahl al-Bayt, de directe familie van de profeet. Hoessein wordt binnen de sjiitische stroming vereerd als een martelaar die tegen de tirannie heeft gevochten, omdat hij weigerde om de soennitische kalief van de Omajjaden, Yazid I, als kalief te erkennen. Hij trok daarom ten strijde tegen de Omajjaden in de buurt van de stad Karbala in Irak. Hoessein kwam bij deze Slag van Karbala om het leven door onthoofding, in het jaar 680. Deze slag wordt elk jaar herdacht tijdens Asjoera. Het is een dag van verdriet en godsdienstige plechtigheid voor de Sjiieten.

Een belangrijk kenmerk bij de Sjiieten is de positie van de imam. Door de jaren heen waren er twaalf belangrijke imams. Al deze imams zijn nakomelingen van de profeet Mohammed, zij worden gezien als zijn spirituele opvolgers. De laatste imam, imam Mahdi, is de verborgen imam. Volgens de Sjiieten zal hij op een dag terugkeren. Tijdens de herdenking op Asjoera doen mannen aan zelfkastijding en wordt er een rouwzang gezongen.

Woensdag was er een bijeenkomst voor Sjiieten in het teken van Asjoera in Den Haag. De Nieuwe Maan was erbij. 


Faezeh Moallemzadeh

‘’Ik ben hier vandaag, omdat ik wil laten zien dat we na al die jaren de vreselijke gebeurtenis niet zijn vergeten. Het speelt namelijk tot op de dag van vandaag nog steeds een rol. Er is nog steeds tirannie in de wereld. Onschuldige mensen worden vermoord, er wordt nog steeds haat gepredikt en moslims vechten onderling. We hebben daarom een gezegde: elke dag is Asjoera en elk land is Karbala.’’


img_0052
img_0080

De kinderen die woensdag tijdens de bijeenkomst aanwezig waren speelden een stukje uit de gebeurtenis bij de Slag van Karbala. Ze speelden de kinderen na, van de tijdens de Slag bij Karbala vermoordde mensen. 


Mehdi Hosseini

‘’We moeten er elke dag bij stil staan dat we ons geloof móéten praktiseren, zodat we onze twaalf imams goed kunnen begrijpen. Bij elke Asjoera worden we hier aan herinnerd. We rouwen dan, omdat we beseffen dat we een imam hebben die ons graag in een goede staat wil zien. Namelijk imam Mahdi, de verborgen imam. Maar we vormen nog geen eenheid en we begrijpen hem niet genoeg. Hem begrijpen is de Koran begrijpen en zo ver zijn we nog niet. Maar als we zo ver zijn, denk ik dat imam Mahdi zal komen, dat hij terug zal keren.’’ 

Er wordt tijdens de bijeenkomst gerouwd om Imam Hoessein. De dood van Imam Hoessein wordt gezien als de dood van een martelaar. 


Arezo Salemi

‘’Imam Hoessein staat voor mij het symbool voor de vrijheid. Hij is diegene die me heeft laten zien hoe ik mijn geloof kenbaar kan maken aan anderen. Hij was zo’n sterke man. Hij wist dat hij vermoord zou worden maar accepteerde dat en ging ondanks dat mee naar de veldslagen.”  

img_6953

Ali Al-Touraihi reciteert een stukje uit de Koran. Ali is een wereldberoemde koranreciteur van Irakese afkomst.  


De mannen voeren een ritueel uit door zichzelf op de borst te slaan. Hiermee laten ze hun verdriet zien om de dood van Imam Hoessein. 

img_0174img_0105
Sayed Mohammed Hosseini

‘’Bij Asjoera denk ik aan de revolutie van Imam Hoessein. Dankzij Hoessein bestaan wij, de Sjiieten, tot op de dag van vandaag nog. De manier waarop Imam Hoessein in de oorlog is omgekomen raakt me. Elk jaar besef ik weer wat hij allemaal voor ons heeft gedaan. Dat geeft mij weer rust en energie. Het is erg droevig, maar tegelijkertijd erg mooi. Hij is een voorbeeld voor mij. Zelfs Ghandi nam hem ook als voorbeeld. Die heeft gezegd dat je revolutie van Hoessein kan leren.’’

img_0198Imam Moallemzadeh
Imam Moallemzadeh spreekt de bezoekers toe, hij was de imam die de herdenking heeft geleid.
img_6979
De bekende spreker onder de jongeren deze avond was Hoessein Alkisaei. Hij gaf een Nederlandstalige lezing over identiteit.