Samenwerking tussen joden en moslims in Tweede Wereldoorlog

In Amsterdam is de reizende tentoonstelling ‘Het Andere Verhaal’ te zien. Deze expositie gaat over de samenwerking tussen moslims en joden in de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling ‘Het Andere Verhaal’ is opgezet door jongerenwerker en ondernemer Saïd Bensellam en rabbijn Lody van de Kamp. De expositie vertelt over de verhouding tussen joden en moslims in de Tweede Wereldoorlog. Het project is opgezet om met groepen in gesprek te kunnen gaan over solidariteit en verdraagzaamheid. Het tweetal werkte vaker samen om joden en moslims met elkaar in contact te brengen.

Origineel idee
Het idee voor deze expositie is afkomstig van de rabbijn. De tentoonstelling komt uit Engeland waar Van de Kamp het project voor het eerst zag. De expositie was opgezet door ‘Faith Matters’, een organisatie die wereldwijd conflicten wil verminderen en mensen bij elkaar brengen. De rabbijn liet de panelen van de tentoonstelling vertalen om het ook in eigen land te kunnen tentoonstellen. De expositie is inmiddels al op meerdere locaties in Amsterdam te zien geweest.

Beeldvorming
“De vijandschap zit niet tussen moslims en jodendom maar de wederzijdse beeldvorming is de vijand. Door zichtbaar te maken dat joden zijn gered door moslims in de Tweede Wereldoorlog kunnen we  werken aan de verhouding tussen joden en moslims. Deze verhalen zijn baanbrekend, incidenten moeten niet bepalend zijn voor de beeldvorming”, zegt rabbijn Van de Kamp. Er wordt geprobeerd om van deze tentoonstelling een vaste expositie te maken in verschillende musea wereldwijd.

Moslims wereldwijd
In de tentoonstelling is te zien hoe moslims joden hebben geholpen in de Tweede Wereldoorlog. Onder andere in Albanië, Bosnië, Turkije, Wit-Rusland, Oekraïne, Macedonië, Litouwen, Rusland en in enkele Noord-Afrikaanse landen waar moslims en joden eeuwenlang naast elkaar woonden. Toen de nazi’s het in deze landen voor het zeggen kregen, kwamen de moslims voor de keuze te staan om te helpen of niets te doen. Sultan Mohammed V van Marokko hielp ook. Hij kon niet voorkomen dat er een kamp met 700 tot 1000 joden in zijn land kwam, maar hij wist wel de deportatie van deze mensen te verhinderen.

‘Het Andere Verhaal’ is te zien in Openbare Bibliotheek Amsterdam, Bezaanjachtplein 249 in Amsterdam.