Sachrovprijs voor Yezidi-activisten

Bron: Hollandse Hoogte (HH)

Yezidi-activisten Nadia Murad (23) en Lamiya Aji Bashar (18) hebben de Sacharovprijs 2016 ontvangen. De twee vrouwen kregen de prijs van het Europees parlement voor hun bijdrage aan de bescherming van de Iraaks-Koerdische yezidi-gemeenschap. Duizenden meisjes die tot deze religieuze minderheid behoren zijn door IS ontvoerd en gedwongen om seksslaaf te worden.

De twee Irakezen werden zelf in 2014 ontvoerd  uit het dorpje Kocho. Ze werden samen met hun zussen misbruikt. Het lukte Murad en Aji Bashar om te ontsnappen. Nog een grote groep wordt gevangen gehouden door IS, de twee vrouwen reizen de wereld rond om aandacht te vragen voor de kwestie. Vorig jaar ging de prijs naar de Saoedische blogger Raif Badawi. Hij belandde in de gevangenis omdat hij kritiek uitte op de religieuze politie in het Arabische land.

Het Europees parlement reikt sinds 1998 jaarlijks de prijs uit waaraan een geldbedrag van 50.000 verbonden is. De prijs is vernoemd naar de Russische atoom geleerde en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Hij protesteerde in openlijk tegen het communistisch regime en werd in 1980 verbannen door de overheid. 

Bekijk hier een portret van de twee winnaars.