RMMN bezorgd om conflict in de Rif

De miljoenenmars die vandaag plaats moet vinden is door de Marokkaanse overheid verboden. Toch proberen demonstranten Al Hoceima binnen te komen. Vooralsnog is het plein leeg, op politie na, zo is te zien op het filmpje van AmazighTimes.

De miljoenen zijn dus nog niet op de been, dat is onmogelijk gemaakt door de politie. De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland heeft door middel van een persbericht wel zorgen voor een escalatie geuit, in afwachting van wat komen gaat:
“Grote bezorgdheid over escalatie conflict Rif onder Marokkaanse Nederlanders

Veel Marokkaanse Nederlanders met roots en familie in de Rif-regio, zijn bang dat de conflicten in Marokko verder zullen escaleren en dat de geweldsspiraal zal toenemen. De vrees bestaat dat de spanningen op dit moment een kookpunt kunnen bereiken, met mogelijk grote negatieve consequenties voor de Riffijnse bevolking en de stabiliteit van Marokko. Als het conflict tussen de Riffijnse Hirak-beweging en de Marokkaanse overheid verder uit de hand loopt, zal dat direct zijn weerslag hebben op Europa en ook kunnen leiden tot oplopende spanningen in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Er zijn ook acute zorgen over de risico’s die Nederlanders lopen; die tijdens deze vakantieperiode hun familie in het Rif bezoeken, bijvoorbeeld in epicentrum Al Hoceima en omgeving. Dat concludeert de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), die heeft veel bezorgde reacties ontvangen van Marokkaanse Nederlanders, die de ontwikkelingen in Marokko op de voet volgen. De RMMN heeft samen met enkele gerenommeerde experts op het gebied van diplomatie en internationale betrekkingen, een analyse gemaakt van het conflict dat zich manifesteert in Marokko.

Op 20 juli staat er een grote vredesmars gepland in Rabat en zijn er verdere demonstraties aangekondigd in Al Hoceima, maar deze protestmarsen in de Rif-stad zijn verboden en het leger sluit het centrum van Al Hoceima langzaam hermetisch af. Voormalig protestleider Nasser Zafzafi heeft voor zijn arrestatie Europese Riffijnen opgeroepen zich aan te sluiten bij vreedzame demonstraties door heel Marokko op deze dag. Op 20 juli werd lang geleden de onafhankelijke Riffijnse republiek uitgeroepen, het is cultureel en historisch gezien een zeer zwaar beladen dag.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland roept alle partijen op het hoofd koel te houden, ook wanneer de vlam in de pan slaat. De Raad begrijpt dat de Riffijnen opkomen voor gelijke behandeling, culturele en economische rechten en het aankaarten van misstanden. Elke vorm van geweld wordt door de Raad van Marokkaanse Moskeeën sterk afgekeurd. “Wij roepen de regering en het parlement van Marokko op, en ook de Riffijnen verenigd in de Hirak-beweging; om voor het pad van vrede en dialoog te kiezen. Niemand is gebaat bij nog een complex geweldsconflict aan de zuidgrens van Europa,” aldus de RMMN. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onlangs het reisadvies voor de regio Al Hoceima verder aangescherpt. De RMMN raadt Marokkaanse Nederlanders sterk aan de website Nederland Wereldwijd te raadplegen en ook goed in de gaten te houden tijdens verblijf in Marokko 1. Vakantiegangers en mensen die hun familie in het Rif bezoeken, wordt sterk aangeraden om ook hun Nederlandse paspoort mee te nemen, zodat ze eerder kunnen rekenen op consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade indien nodig.”