RECEPT: Spilla van spitskool

Tijdens de Ramadan deelt lifestyle blogger Jamila Winwood iedere week een van haar favoriete gerechten uit haar net verschenen boek. Jamila’s doel is om te laten zien dat bepaalde gerechten de Marokkaanse keuken nog gezonder bereid kunnen worden, zonder aan authenticiteit in te boeten.

“Dit is mijn eigen variant van de beroemde Marokkaanse b’stilla (grote of kleine hartige pasteien van gevuld filodeeg). In plaats vandeeg vouw ik spitskoolbladeren om de verrukkelijke vulling van kip met specerijen. Zo wordt het gerecht lichter, gezonder en ook nog eens glutenvrij!”

Deze week: Spilla van spitskool en kip

Ingrediënten:

  • 2 el kokosolie
  • 1 grote ui, in ringen
  • 2 kippenbouten
  • 3 draadjes saffraan
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 2 el verse peterselie, fijngehakt
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • 50 g rauwe amandelen met vlies, fijngehakt
  • 1 spitskool
  • 75 g rozijnen
  • 75 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • kaneel, om te bestrooien

Verhit 1 eetlepel kokosolie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin de ui. Voeg de  kippenbouten toe en bak ze goudbruin.  •  Voeg de specerijen toe en bak ze kort mee. Voeg dan  100 ml water toe en de peterselie, koriander, zout en peper. Laat de kip op laag vuur ongeveer  10 minuten sudderen.  •  Bak intussen de amandelen in 1 eetlepel kokosolie goudbruin. Laat ze   uitlekken op keukenpapier.  •  Breng water aan de kook in een grote pan en kook hierin de hele  kool ongeveer 5 minuten. Haal de kool uit het water en haal voorzichtig de bladeren eraf, als  het goed is komen de buitenste bladeren makkelijk los. Gaat het moeilijker, leg de kool dan  weer even terug in het kokende water. Haal zo 12 tot 16 bladeren los (2 per spilla).  •  Verwarm  de oven voor op 200 graden.  •  Voeg de rozijnen en abrikozen toe aan de pan met de kip en laat  nog 5 minuten meepruttelen, tot de kip gaar is. Haal dan de pan van het vuur en pluk het kip- penvlees in kleine stukjes van de botjes. Doe het vlees terug in de pan bij de rest van de vulling  en meng goed. Laat de vulling iets afkoelen.  •  Leg per spilla 2 spitskoolbladeren overlappend  op je werkblad. Schep er een paar eetlepels van de vulling op, vouw de zijkanten van de   bladeren over de vulling en rol het geheel op tot een pakketje. Leg de spilla’s in de ovenschaal- tjes.  •  Bak de spilla’s 10 minuten in de voorverwarmde oven.  •  Bestrooi de spilla’s voor het  serveren met de amandelen en een snufje kaneelpoeder. Bismillah!

Foto’s: Van Tajine tot Havermout/Rose Stories