Recept: Harissa kip met citroen

Tijdens de Ramadan deelt lifestyle blogger Jamila Winwood iedere week een van haar favoriete gerechten uit haar net verschenen boek. Jamila’s doel is om te laten zien dat bepaalde gerechten de Marokkaanse keuken nog gezonder bereid kunnen worden, zonder aan authenticiteit in te boeten.
 
“Als klein meisje ging ik elk jaar met het gezin zes weken naar Marokko om mijn grootouders te bezoeken. Er was geen elektriciteit of stromend water. Het heerlijke koude water werd uit de waterput gehaald en alles werd verbouwd op eigen grond. Er werden geen pesticiden gebruikt en al het groente en fruit dat er groeide was zo rijk en vol van smaak”.
 
Deze week: Harissa kip met citroen
 
Ingrediënten:
  • 2 ingemaakte citroenen
  • 1 hele kip (± 1,5 kg)
  • 1 el ras el hanout
  • ½ tl harissa
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • 3 el olijfolie
 
Tip: Harissa is kant-en-klaar te koop, maar een  keer zelf maken is ook leuk. Vijzel daarvoor 10 in stukken gesneden  rode chili’s met 2 teentjes knof – look, een ½ theelepel komijn- en korianderzaad, een snufje zout en  een paar eetlepels olijfolie tot een  pasta. Iets minder vurig? Vervang een deel van de chili’s door rode paprika.

Verwarm de oven voor op 180 graden. • Hak 1 citroen in stukjes en doe deze in een vijzel, samen met de ras el hanout, harissa, 1 eetlepel koriander en een theelepel zout. • Stamp tot een fijne pasta. • Wrijf deze over de kip. • Snijd de andere citroen in schijfjes. • Doe enkele schijfjes in de buikholte van de kip en verdeel de rest over de bodem van een ovenschaal. • Leg de kip in een braadslee en besprenkel met de olijfolie. • Braad de kip in ongeveer 1 uur en 20 minuten in de oven, tot het vel goudbruin en het vlees gaar is. • Bestrooi de kip met de rest van de koriander. Bismillah!

Foto’s: Van Tajine tot Havermout/Rose Stories