RECEPT: Bloemcous met rundvlees

Tijdens de Ramadan deelt lifestyle blogger Jamila Winwood iedere week een van haar favoriete gerechten uit haar net verschenen boek. Jamila’s doel is om te laten zien dat bepaalde gerechten de Marokkaanse keuken nog gezonder bereid kunnen worden, zonder aan authenticiteit in te boeten.

“Als er één Marokkaans gerecht bekend is, dan is het wel couscous.  Dit is eigenlijk de pasta van de  Marokkaanse keuken en er zijn veel  varianten. Couscous wordt vooral gegeten op vrijdagen en bij speciale gelegenheden. Voor dit recept  heb ik de couscous vervangen door  bloemkoolkorrels, oftewel bloem- cous. Zo heeft het gerecht minder koolhydraten en meer groenten”.

Deze week: Bloemcous met rundvlees

Ingrediënten 

  • 1  kleine rode ui, in ringen 
  • 300-400 g  rundvlees, in kleine blokjes 
  • ½ bosje  peterselie
  • ½ bosje  koriander
  • 2 takjes  tijm
  • 2  tomaten, gehalveerd 
  • 1  rode peper, zonder zaadjes fijngesneden 
  • 1 tl  gemberpoeder
  • 1 tl  kurkuma 
  • 10 draadjes  saffraan 
  • 5  wortels, in repen 
  • 100 g  gedopte verse tuinbonen 
  • 1  courgette, in repen, 
  • 1  bloemkool, in stukken 
  • 1 tl  smen
  • kokosolie, olijfolie

Verhit een lepel kokosolie en een lepel olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui. • Voeg het  rundvlees toe en bak het in enkele minuten bruin. • Knoop de peterselie, koriander en tijm met  keukentouw tot een bosje (bewaar eventueel wat kruiden om te garneren). • Doe het kruiden- bosje samen met de tomaat, rode peper, gemberpoeder, kurkuma en saffraan bij het vlees  en bak nog 10 tot 15 minuten. • Giet ½ liter water bij het vlees en laat 15 minuten zachtjes  pruttelen. • Voeg de wortels en tuinboontjes toe en laat 15 minuten meestoven. • Voeg dan de  courgette toe en stoof ook die nog 15 minuten mee. • Maak het gerecht op smaak met zout en  peper.  • Maal de bloemkool in de keukenmachine tot kruimels van couscous-formaat. • Bak de  bloemcous 3 minuten in een droge koekenpan. • Breng op smaak met een beetje zout en smen.  • Serveer de bloemcous op een mooie tajineschaal. • Leg het vlees en de groente erop en giet  de bouillon erbij. • Garneer het gerecht eventueel met verse kruiden. Bismillah!