Reacties op overlijden journalist Mustapha Oukbih

Oud-correspondent Mustapha Oukbih is zaterdag op 53-jarige leeftijd overleden. Oukbih was jarenlang correspondent in het Midden-Oosten. Hij deed als een van de weinige Nederlandse journalisten verslag van de oorlog in Irak. 

Oukbih begon zijn carrière als freelancer voor onder meer dagblad Trouw en de Groene Amsterdammer en werd in 2003 correspondent voor de NOS. Na Irak kreeg hij zijn standplaats in Amman in Jordanië. Oukbih, die in Marokko was geboren, woonde de eerste helft van zijn jeugd in Marokko, de tweede in Nederland. Hij sprak vloeiend Arabisch, wat maakte dat hij scherpe analyses kon maken omdat hij aan veel informatie kon komen als correspondent. In 2010 stopte Oukbih als correspondent en kwam hij terug naar Nederland. Niet lang daarna moest hij stoppen met werken door ziekte.

Onder andere Sinan Can, Laïla Abid en Raja Felgata reageerden op het overlijden van Oukbih. Hieronder de reacties:

“Mustapha het was een eer om met je te werken aan de documentaire; De Aanvliegroute(2011). Je was niet alleen een fijne collega maar ook een vakman.”
– Sinan Can

“Verdrietig nieuws! Een ware pionier, mentor, collega journalist en dapper & moedige correspondent in oorlogsgebieden zoals Irak. Mustapha, je zult gemist worden! Ik wens zijn geliefden veel sterkte.”
– Laïla Abid

“Ik was jong en weinig rolmodellen in de media. Maar jij was een groot voorbeeld voor mij! RIP Mustapha Oukbih Jouw legacy zal altijd voortbestaan.”
– Raja Felgata