Rapper Massih Hutak schrijft antwoord op brief van Rutte

Rapper, schrijver en voormalig leraar maatschappijleer Massih Hutak roept jongeren op om te gaan stemmen tijdens de landelijke verkiezingen op 15 maart. “Die actie zou de grootste middelvinger ooit zijn.” De open brief is te lezen op de sociale media van de rapper en op de website van Het Parool. Hutak wil een tegengeluid laten horen op de campagne-advertentie van premier Mark Rutte van afgelopen maandag in verschillende kranten. De oproep van de rapper is vandaag trending op Twitter.

De Afghaanse Nederlandse rapper schrijft; “We zijn hier opgegroeid, in een democratie. Waar moeten wij heen vluchten als het hier al niet lukt? Nergens heen we moeten verantwoordelijkheid nemen. Informeren. Organiseren. Handelen.” Hutak haalt in zijn brief een quote van voormalig president Barack Obama aan dat voor macht geld nodig is of mobilisatie van mensen. “Geld hebben we niet, mensen wel”, schrijft de rapper.

“Sukkels”

Paar alinea’s verder vervolgt hij: “Stel je voor dat alle twee miljoen jongeren in Nederland uitzoeken welke politieke partij hen het beste vertegenwoordigd en daar dan op 15 maart massaal op gaan stemmen.” De rapper wil dat jongeren met hun stem weerstand bieden tegen “die oude mensen die zich druk maken om zaken waar ze geen verstand van hebben en om mensen die ze niet kennen: sukkels.” Hij verwijst in zijn open brief dan naar premier Rutte.

premier Rutte

In de campagne-advertentie die maandag verscheen schreef Rutte: “We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken en hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid.” Ook schrijft hij: “Als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg.” In een interview met Het Parool zegt Hutak dat de woorden van Mark Rutte hard bij hem aankwamen. Hij zegt dat de brief van Rutte een aanval was op alles wat de rapper waardeert in Nederland. Volgens Hutak is er een verharde toon in het debat en het baar hem zorgen hoe mensen met een andere achtergrond worden weggezet.