Amine Elghasyry rapt over hoe hij onterecht wordt gezien als IS-sympathisant


Onterecht aangezien worden als IS-strijder, dit overkwam Amine Elghasyry en hij heeft er nu een track ‘Niets is wat het lijkt’ over gemaakt. “In de war en opgefokt, vals nieuws maakt je kapot”, rapt Elghasyry.

Eind vorige maand maakte actualiteitenprogramma EenVandaag een portret van twee Nederlandse Syriëgangers. Als beeldmateriaal werd een videoclip gebruikt van ‘Team liefde’ waarin de twee Syriëgangers en Elghasyry samen te zien zijn. De laatste werd als enige herkenbaar in beeld gebracht in het tv-item omdat hij geen verdachte was en dus niets met de zaak te maken had. Dit werd niet alle kijkers duidelijk omdat hij wel in beeld werd gebracht wanneer er over de Syriëgangers wordt gesproken. Sinds de uitzending wordt hij bedreigd en op straat aangesproken omdat hij wordt aangezien als IS-sympathisant.

Bedreigingen
Elghasyry vindt het onacceptabel hoe de schijn is gewekt door het actualiteitenprogramma dat hij een Syriëganger is. Hij vindt dat het medium onzorgvuldig te werk is gegaan. “Ik slaap er gewoon niet door, ik heb veel bedreigingen gekregen. Drie dagen geleden werd ik nog door een voorbijganger uitgemaakt voor ‘vieze IS-strijder’ op straat. Ik krijg constant anonieme telefoontjes. Dit alles zorgt ervoor dat ik constant om mij heen kijk als ik buiten ben”, zegt Elghasyry

Track op YouTube
Nu brengt de rapper een track uit op YouTube waarin hij aankaart wat hem is overkomen. “In de tekst is te horen hoe ik in de reportage ben neergezet en wat het met mijn imago deed. Ik geef een kleine impressie, voor zover dat mogelijk is in twee minuten. Ik wil laten weten hoe één fout van een journalist grote impact heeft gehad op mijn leven. Ik heb het lied uit pure emotie geschreven en opgenomen. Ik hoop dat ik hiermee de groep kan bereiken die nog steeds denkt dat ik een IS-sympathisant ben”, vertelt Elghasyry.  

Rechtszaak
Elghasyry vindt het schandalig hoe EenVandaag na de uitzending met zijn zorgen is omgegaan. “Ik wilde in eerste instantie ook geen advocaten erbij halen. Ik heb ze gevraagd om een rectificatie en om het filmpje te verwijderen van internet. Maar ze vonden dat ze niet fout zaten, ook de journalist in kwestie niet. Ze willen geen reactie geven omdat de zaak in behandeling is. Maar ook voordat er juridische stappen waren gezet wilde ze niet ingaan op de kwestie”, zegt Elghasyry. De reportage waar het om gaat is inmiddels van de website van EenVandaag afgehaald. Eind april buigt de rechter zich over deze zaak.