Ramadanjournaal – 24 juni

Voor moslims is het de belangrijkste en gezelligste maand van het jaar. Het wordt gezien als een periode van bezinning en van reiniging van lichaam en ziel. Maar ook als een maand van solidariteit, verbroedering en gastvrijheid. Daarmee biedt de Ramadan bij uitstek gelegenheid om de kloof tussen moslims en niet-moslims kleiner te maken.

In de vierde aflevering van zaterdag 24 juni:

De Bekende Nederlander die een dag mee vast, is politicus en fractievoorzitter van 50PLUS Henk Krol. Henk wordt gevolgd op het Binnenhof in Den Haag en als hij zich een gehoorapparaat laat aanmeten. ’s Avonds verbreekt hij het vasten bij de Turks-Nederlandse familie Eren in Eindhoven.

De hele dag patat bakken en toch meedoen aan de ramadan en dus niks mogen eten en drinken. Voor Eqbal Mangal uit Afghanistan geen enkel probleem. Verslaggever Emil Andel zocht hem op.

De Ramadanhelden van deze week zijn de demonstrerende vrouwen in de Rif in Marokko. Met name: Silyia Ziani en Bouchra El Yahyaoui, die gevangen zijn genomen, omdat ze hervormingen eisen van de Marokkaanse overheid. Afgelopen zondag werd voor hen gedemonstreerd in Amsterdam.

Verslaggever Bud Wichers bezocht voor het Ramadanjournaal de Gazastrook. In vergelijking met de Ramadan van 2014 is het nu rustig in Gaza. Drie jaar geleden werd Gaza tijdens de ramadan voor een groot deel verwoest en vielen er meer dan 2000 doden. De rust van de ramadan nu lijkt bedrieglijk. De bewoners kampen met grote problemen zoals de sluiting van de grenzen en het gebrek aan bewegingsvrijheid. En er is een tekort aan schoon drinkwater en elektriciteit. Onderhuids zijn er dan ook grote spanningen, vooral onder de vissers. De bevolking verwacht nog voor het eind van dit jaar een nieuwe geweldsexplosie.

Bijna iedere Nederlandse moslim groeide er mee op: Al Risalah, de Ramadan film bij uitstek. In Rotterdam werd hij voor het eerst op het grote doek vertoond.