De Ramadan test 4


Wat weten mensen over de Islamitische vastenmaand? Voor onze kleine ‘Ramadan Test’ gingen wij deze week voor de laatste keer op pad om de kennis over de Ramadan en de Islam te testen.
De vragen en antwoorden staan hieronder.

1. Hoeveel dagen duurt de Ramadan?
De vastenmaand duurt zo’n 29 of 30 dagen, dat is afhankelijk van de maanstand.

2. Wat is het eerste woord dat is geopenbaard aan de profeet?
Het allereerste woord wat is geopenbaard aan profeet Mohammed [vzmh] is het Arabische woord ‘Iqra’ wat ‘lees’ betekent.

3. Hoe weet je wanneer de Ramadan eindigt?
De Islamitische kalanderjaar is gebaseerd op het maanstelsel. Dit houdt in dat bij het zien van een nieuwe maan het de volgende dag Eid el- Fitr/Suikerfeest is.

4. Wat is ‘verplichte’ liefdadigheid?
Liefdadigheid in de Islam speelt een belangrijke rol en wordt ‘sadakaa’ genoemd. Met ‘verplichte’ liefdadigheid wordt de ‘zakaat’ genoemd. Moslims dienen jaarlijks een deel van hun bezit af te staan aan degenen die hieraan in nood zijn zoals behoeftigen, armen en dakloze mensen. Zo zorgt de betaling van de zakaat er bijvoorbeeld voor dat de gelovige zal worden beschermd tegen gierigheid.

5. Als ik zeg: ‘Eid Mubarek’, wat zeg jij dan?
Het Suikerfeest of ook wel Eid el-Fitr [ontbijtfeest] is een feestelijke afsluiting van deze gezegende maand. In de ochtend vindt er een speciaal gebed plaats. Iedereen groet elkaar een gezegende Eid toe met ‘Eid Mubarek’. Wat je erop terug zegt is verschillend. Het komt allemaal op hetzelfde neer als ‘Moge God je zegenen’ en dat je maar meerdere Eid’s mee mag maken.