Ramadan recept: Vegan harira

Tijdens de Ramadan deelt lifestyle blogger Jamila Winwood iedere week een van haar favoriete gerechten uit haar net verschenen boek. Jamila’s doel is om te laten zien dat bepaalde gerechten de Marokkaanse keuken nog gezonder bereid kunnen worden, zonder aan authenticiteit in te boeten.

Jamila winwood bio site groot-1

“Verrassend: kikkererwten bevatten tryptofaan, een stofje dat je stemming verbetert en zorgt dat je lekker kunt slapen. Gedroogde kikkererwten hebben nog iets meer voedingswaarde dan kant-en-klaar gekookte. Ik gebruik ze allebei, het ligt er maar aan hoeveel tijd ik heb.”

Deze week: Vegan harira

Ingrediënten
  • 200 g gedroogde kikkererwten (of 400 g uit een pot)
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 1 kg tomaten, ontveld en in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 cm gember, geraspt
  • 5 el verse peterselie, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1½ l groentebouillon
  • 2 el verse koriander, fijngehakt

Gebruik je gedroogde kikkererwten, spoel ze dan goed af in een zeef en week ze in 1 liter water.   Laat ze minimaal 1 nacht staan en spoel ze nogmaals goed af. (Verder is de bereiding hetzelfde.)  Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui 2 minuten. • Voeg de knoflook en  bleekselderij toe, leg het deksel op de pan en laat de groenten 10 minuten smoren op laag vuur.  • Draai dan het vuur wat hoger en bak tot de groenten goudbruin karamelliseren. • Voeg de prei,  tomaten, paprika, kikkererwten, gember, kruiden, specerijen en bouillon toe. • Breng de soep aan  de kook en laat hem op laag vuur 40 minuten zachtjes pruttelen. • Schep ongeveer 1/3 van de  soep in een blender of keukenmachine en pureer glad. • Schenk de gepureerde soep terug in de  pan. Maak de soep op smaak met zout en peper. • Garneer met de koriander. Bismillah!

Foto’s: Van Tajine tot Havermout/Rose Stories