Ramadan mubarak!

Vandaag is het zover, de Ramadan! Een van de vijf zuilen van de islam. Tijdens deze maand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, niet drinken (nee, ook geen water!), niet roken en geen geslachtsgemeenschap hebben. Het is een maand waarin wordt gestreefd naar bezinning, liefde en saamhorigheid.

De ramadan duurt 29 of 30 dagen. Het begin en het einde van de ramadan worden door islamitische geestelijke vastgelegd via de maanstand. Daarom beginnen niet alle landen op dezelfde dag met vasten. De meeste landen volgen Saoedi-Arabië, omdat Mekka daar ligt.

Tijdens het vasten worden moslims herinnert aan de zwakheden. Door de honger voel je wat de arme mensen doormaken. Je zuivert je ziel en toont gehoorzaamheid aan Allah. Dit doe je bijvoorbeeld door de koran te lezen en vergeving te vragen. Goede omgang met anderen en goed gedrag staan ook centraal. Het is de bedoeling dat dit na de ramadan wordt voortgezet.

Niet iedereen hoeft te vasten. Zwangere vrouwen, menstruerende vrouwen, zieke mensen, zwakke ouderen, kinderen en reizigers hoeven niet te vasten. Kinderen moeten vanaf hun puberteit beginnen met vasten. Voor diegene die niet kan vasten, kan een bepaald bedrag schenken aan de armen of een goed doel.

De ramadan is de maand waarin het eerste vers uit de koran werd geopenbaard. Dit gebeurde tijdens de ‘Waardevolle nacht’, of in het arabisch ‘Laylatoe al-Qadr’. Het is niet zeker wanneer deze nacht precies heeft plaatsgevonden, daarom wordt er de laatste tien dagen intensiever gebeden en smeekbeden gedaan.

De ramadan eindigt met het Suikerfeest, Eid ul Fitr. In de ochtend vindt het ochtendgebed plaats en is er een preek van de imam. Verder wordt deze dag gezellig gevierd met familie.

Een aantal handige apps voor de ramadan:
– Muslim Pro: Ramadan 2017; met deze app kun je de gebedstijden zien en hoe lang het nog duurt tot iftar.
– Hello Ramadan; aftellen tot de iftar in je eigen woonplaats
En ook handig: de Ramadanplanner.