Ramadan Journaal – 3 juni 2017

Van 27 mei tot 25 juni 2017 vieren de moslims hun heilige maand Ramadan. In deze maand wordt herdacht dat de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.

Voor moslims is het de belangrijkste en gezelligste maand van het jaar. Het wordt gezien als een periode van bezinning en van reiniging van lichaam en ziel. Maar ook als een maand van solidariteit, verbroedering en gastvrijheid. Daarmee biedt de Ramadan bij uitstek gelegenheid om de kloof tussen moslims en niet-moslims kleiner te maken.

Het Ramadan-journaal van de NTR doet verslag in deze bijzondere maand met actuele reportages over de vele activiteiten en festiviteiten die door het hele land plaats vinden.

Het journaal wordt gepresenteerd door Healthy Sisters Rachida en Najima Kharbouch. Ook geven zij tips om de vastenmaand op een gezonde manier door te komen. Deze week gaan hun tips over Ramadan en het warme weer.

In de eerste aflevering van zaterdag 3 juni:
In de rubriek Ramadanhelden worden moslims geportretteerd die zich tijdens de vastenmaand inzetten voor goede doelen. In de eerste aflevering is dat acteur Nasrdin Dchar, die zijn nek uit steekt tegen de toenemende polarisatie in Nederland. Hij treedt in de Stadsschouwburg in Amsterdam op met zijn tweede voorstelling DAD. De Ramadan is volgens Dchar bij uitstek een periode van verbroedering, van dialoog en van respect voor elkaar.

Niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Vooral nu de dagen erg lang zijn, is dat niet makkelijk. Enkele bekende Nederlanders gaan de uitdaging aan om eens te ervaren hoe het is om een dag te vasten. In deze aflevering volgen we sportjournaliste Barbara Barend.

In Nederland wonen ongeveer een miljoen moslims. De meeste daarvan komen uit Marokko en Turkije . Maar er zijn ook moslims uit landen als Pakistan, Bangladesh of Niger. Verslaggever Emil Andel vond een groep moslims die maar zelden in het nieuws komt: de Oeigoeren.

Verslaggever Bud Wichers reist voor het Ramadanjournaal door Noord-Irak. Deze week: een reportage vanuit het van IS bevrijde gedeelte van Mosul. De bewoners vieren er hun eerste vrije Ramadan.

Tenslotte: Een reportage vanuit Brussel over een speciale ramadanbijeenkomst met Sherin Khankan, de imam die in Kopenhagen de eerste door vrouwen geleide moskee oprichtte.