Rachida Ben Moussa: ‘Mijn eerste week van de Ramadan’

Al een paar weken was ik mij aan het voorbereiden op de komst van deze prachtige maand. Zondagavond kreeg ik via een whatsapp berichtje te horen dat Saoedi Arabië de start van de Ramadan officieel kenbaar had gemaakt. Maandag zou de Ramadan beginnen. De speciale Ramadan boodschapjes had ik gedaan en zo was ook de Ramadan schoonmaak gehouden. Het huis rook naar wierook, de zachte royale dadels lagen klaar, kokosmelk in de koelkast (schijnt goed te zijn tegen de dorst) en de pakjes soep op een rijtje in mijn keukenkastje.

Zondagavond danste ik van vreugde door de kamer. Nou ja, mijn gevoel danste op het ritme van de Quraan. Een echt Ramadan gevoel. Het enige dat ontbrak was een tv Arabische zender. Ik besloot om niet al te laat naar bed te gaan, omdat ik op tijd wilde opstaan voor mijn ontbijt. Het ontbijt is voor mij belangrijk. Mijn lichaam (en ook dat van jullie trouwens) heeft de voedingstoffen hard nodig om de dag energiek door te brengen. Voor de verandering zette ik twee wekkers aan. Ik was voornemens om een voedzaam ontbijt te nuttigen.

In de nacht schrok ik wakker. Ik wist het meteen! Ik was door mijn wekkers heen geslapen. Ik besefte dat mijn ontbijt verloren was gegaan. Ik kon mezelf wel voor de kop slaan. De eerste dag Ramadan en dan door mijn wekkers heen slapen. Ik maakte me boos en voelde dat de boosheid me bijna weer terug mijn bed induwde. Gelukkig kwam toen het besef dat ik mij de dagen daarvoor veel heb ingespannen om deze dag vlekkeloos te laten verlopen. Ach ja, begrijpelijk dat ik na alle enthousiasme en spanningen (gezonde spanningen wel te verstaan) knock out was.

De dagen erop verliepen allemaal goed. Ik voelde me deze week energieker dan ooit. De innerlijke kracht die ik ervaar is onbeschrijfelijk. Normaal kijk ik op een dag wel 3 keer in de spiegel om mijn concealer bij te werken. Deze week geen enkele keer! De Ramadan maakt mij niet alleen zekerder, maar ook productiever. De twee bladzijdes Quraan die ik elke dag gelezen heb, gaven mij extra motivatie. Een tip: begin de dag met het persoonlijk doel dat je jezelf hebt gesteld. Alles wat je daarnaast doet aan aanbidding en goede daden zijn een extra! En dit maakt je blij.

De Ramadan is voor mij geen excuus om andere taken te laten liggen. Toch heb ik gemerkt dat het huishouden erbij in schiet. Normaal maak ik mezelf daar zo boos over. Deze maand laat ik het los. Voor mij is het belangrijk dat ik deze maand vooral de focus leg op de Ramadan en de daarbij behorende activiteiten. Een berg wasgoed en wat stof op de kastjes wegen niet op tegen de gebeden, het lezen uit de Quraan en het samen zijn met familie en dierbaren. Laat je niet afleiden door zaken die jou heel het jaar door bezig houden. Keep up the good Spirit en wees productief!

 

Rachida Ben Moussa

Rachida Ben Moussa is een extraverte jonge moeder die in het hartje centrum van Den Haag woont. Naast hard werken zet Rachida zich al jaren in om vrouwen in hun kracht te zetten door ze individueel te coachen. Islam is de grootste inspiratiebron in haar leven. In de Islam vindt zij kracht en rust. Vriendelijkheid, easy going, optimistisch en vrolijk zijn kenmerkend voor Rachida.