Rachida Ben Moussa: ‘Goodbye Ramadan and Welcome Ied Al Fitr’

Gisteren was voor mij de laatste gezamenlijke Iftar. Ik blik graag met jullie terug op de maand Ramadan. Een maand die wat mij betreft te snel gevlogen is. Nog niet eerder voelde ik mij zo sterk. De kracht die ik vooral heb gevoeld tijdens deze Ramadan komt tot uiting in mijn besluitvaardigheid. In mijn leven heb ik daar veel last van ondervonden. Twijfels die ik jaren heb gehad over zaken zoals werk, ouderschap, wel of niet verhuizen, zijn in deze maand weggenomen. Het afgelopen jaar ben ik op persoonlijk vlak gegroeid en dit heb ik mede te danken aan mijn eigen inzet. Toch voel ik dat het nu anders is.

Omdat ik tijdens deze maand Ramadan meer tijd heb genomen om mijn kennis in relatie tot mijn Heer te vergroten, besef ik vandaag meer dan ooit wat het belang daarvan is voor mij. Ik kan voor mezelf met zekerheid zeggen, dat de automatische piloot waar wij in leven funest is voor mijn ziel. Het grootste voordeel van ouder worden, is dat ik mezelf beter leer kennen. Vandaag weet ik beter dan een jaar geleden welke richting ik aan mijn leven wil geven en wat mijn behoeften zijn. Vandaag weet ik ook dat ik mijn religieuze overtuiging op alle fronten in mijn leven wil integreren. Niets is een beperking meer en alles is mogelijk. Zolang ik het wil en erin geloof.

Ik wil al het goede uit mijn leven halen. Om dit optimaal te kunnen doen speelt mijn gezondheid een belangrijke rol. Ook hierin heb ik tijdens deze maand een keuze voor mezelf gemaakt. Hoewel ik veel ambities heb op zowel persoonlijk als zakelijk vlak, wil ik meer naar mijn lichaam en geest luisteren. De vraag: “Waar word ik echt gelukkig van?” is een vraag die ik mezelf de komende tijd meer ga stellen. Het geeft mij de mogelijkheid om bewust te worden van de plek waar ik sta en de plek waar ik graag naartoe wil. Soms ga ik zo op in bijvoorbeeld mijn werk, dat ik andere kansen, gebeurtenissen en momenten, die waardevol zijn aan mij voorbij laat gaan.

Met deze bagage op mijn schouders sta ik te popelen om met de mooie ervaring en mijn nieuwe inzichten de maand Ramadan af te sluiten met het Ied Al Fitr feest, ook wel het Suikerfeest genoemd. En zoals elk jaar beleef ik de laatste dagen alsof ik nog kind ben. Niet kunnen wachten tot ik mijn nieuwe outfit heb uitgezocht, de zoetigheden voor te bereiden en mijn woning feestelijk aan te kleden. Omdat feest ook echt gevierd moet worden! Mijn Ied Al Fitr begint jaarlijks met een bezoek aan de moskee om vervolgens een bezoekje te brengen aan mijn dierbaren. Het gevoel dat ik nu al heb voor deze mooie dag is met geen woord te beschrijven.

Dit mooie gevoel wil ik nooit kwijt. Ik zal er alles aan doen om dit gevoel en mijn waardering voor de Ramadan en voor het Ied Al Fitr feest over te dragen aan mijn zoon, mijn vrienden en mijn kennissen. Voor mij zijn de Ramadan en Ied Al Fitr meer dan het schilderij Pablo Picasso. Deze ervaringen en dit gevoel wil ik in ere en leven houden. Moge Allah onze goede daden accepteren! Een prachtig en gezegend Ied Al Fitr wa Kul Sana wa entom Tayibah!