Rachida Ben Moussa: ‘Gezond vasten is voor mij een uitdaging!’

In de maand Ramadan wil ik mij optimaal voelen. Als ik sommige mensen om me heen moet geloven, is dat bijna een onmogelijke zaak. Mensen die niet aan de Ramadan doen, wensen mij veel sterkte en succes toe. De aanname dat het vasten lichamelijk veel van mij eist is niet onlogisch. Vooral als je zelf niet hebt ervaren hoe het is om te vasten. Sommige van hen die meedoen aan de Ramadan zien er moe en energieloos uit. De vraag die ik mezelf dan stel is: “Hoe kom ik de Ramadan gezond door?”.

Wanneer ik langs sommige gezinnen kom, net voor de iftar (het ontvasten), word ik overweldigd door geuren die de keuken uitkomen. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn moeder vele jaren geleden, toen ik nog kind was, de tafel royaal dekte tijdens de Ramadan. Overdag had iedereen ergens trek in en mama zorgde er dan voor dat wij iets naar eigen wens voorgeschoteld kregen. Dat heeft niet zo lang geduurd moet ik eerlijk bekennen. In diezelfde jaren is mijn moeder bewuster gaan eten. Het ging er niet meer om hoe royaal de tafel gedekt was, maar om hoe gezond het eten was.

Wie denkt dat je tijdens de Ramadan alles kunt eten zonder futloos te worden of aan te komen heeft het mis. In de eerste paar dagen merkte ik dat ik wat gewicht verloor. Mijn lichaam was een beetje uitgedroogd. Tijdens ons vasten werkt onze stofwisseling minder snel dan normaal. Alle zoetigheden, vette hapjes en andere lekkernijen die ik tijdens deze maand eet worden opgeslagen. Dat betekent voor mij: bolle wangen, zwembandjes en het gevoel dat ik iets zwaars met mij meedraag gedurende de dag.

Tijdens de Ramadan wil ik mij niet bezig houden met mijn gewicht. Dat vind ik verloren tijd en energie. Die tijd en energie stop ik liever in het bewust en gezond eten. Het liefst eet ik bordjes vol chebakia, baklava en vooral veel chocolade om daarna alle gevulde deegwaren naar binnen te werken. Omdat ik na de iftar energie wil hebben om mijn tafel af te ruimen, nog wat uit de Qoran te lezen en te bidden, onthoud ik mij van teveel zoet, vet en deegwaren. Ik heb gemerkt dat mijn lichaam niet zoveel nodig heeft om de dag energiek door te brengen.

Afgelopen dinsdag kwam ik na een lange dag werken thuis. Ik had geen zin om een maaltijd klaar te maken voor mezelf. Bovendien had ik wel zin in een pasta met lekker veel room en extra Parmezaanse kaas. Ik besloot een half uurtje voor de iftar een bestelling te doen. Om tien uur werd mijn eten bezorgd. Na een dadel en een glas water nam ik wat flinke happen van de pasta. Het voelde alsof ik bakstenen had gegeten. Zolang je er geen gewoonte van maakt om ongezond te eten, is het niet erg om van al dat lekkers te genieten.

Ik ben wel blij dat ik mezelf heb bevrijd van het idee dat er volop gegeten moet worden tijdens een iftar. Gezond eten is een leefstijl. Als vegetariër die vroeger bang was voor groente, kan ik met trots zeggen dat zelfs ik gezond heb leren eten. Ik vind het niet altijd lekker, maar de energie die ik krijg van een gezonde maaltijd weegt veel zwaarder. Hoe gezond eet jij tijdens de Ramadan?

 

Rachida Ben Moussa

Rachida Ben Moussa is een extraverte jonge moeder die in het hartje centrum van Den Haag woont. Naast hard werken zet Rachida zich al jaren in om vrouwen in hun kracht te zetten door ze individueel te coachen. Islam is de grootste inspiratiebron in haar leven. In de Islam vindt zij kracht en rust. Vriendelijkheid, easy going, optimistisch en vrolijk zijn kenmerkend voor Rachida.