Rachida Ben Moussa: ‘Ramadan, vandaag ben je voor mij belangrijker dan ooit’

De Ramadan is een van de zuilen van de Islam. Ooit las ik dat de vijf zuilen op volgorde van belangrijkheid zijn opgebouwd. Hoewel de ramadan de vierde zuil is en ons één keer per jaar uitnodigt, kijk ik er met gevoel van intense blijheid naar uit. Dit jaar ben ik niet de enige die zo enthousiast is. Ook mijn zoon, die inmiddels 11 jaar is, wacht met smart op de komst van deze maand. Hoewel hij veel toetsen moet maken in dezelfde periode, heeft hij besloten heel de maand mee te doen. Of ik het hier mee eens ben, is voor mij nog de vraag.

Dit brengt mij meteen naar zaken waar ik goed over nadenk voordat de Ramadan zijn intrede maakt. De maand die in het teken staat van totale overgave en aanbidding. Hoe geef ik invulling aan mijn dagen in deze heilige maand? Het tarawieh gebed, de geboden en verboden, het lezen uit de Quran en de afspraken met mijn zoon hierover zijn voorbeelden van zaken die mij bezighouden. Ik weet nu al dat ik doordeweeks geen bezoekjes kan brengen aan de moskee. Mijn zoon ligt dan al in bed.

De vraag die mij vooral bezighoudt tijdens deze dagen is: “Wat zijn de dingen die ik tijdens deze maand wel kan doen?” Zo heb ik een schema opgesteld waarin ik mezelf tot doel heb gesteld elke dag (minimaal) twee bladzijdes uit de Quran te lezen. Nu hoor ik sommige van jullie al zeggen: “Het is juist heel goed om de hele Qoran uit te lezen tijdens deze mooie maand.” Een nobel streven! Voor veel werkende mensen schiet dat er na een tijdje bij in. Blijf dichtbij jezelf, dan is de kans op succes het grootst.

Iedereen geeft invulling aan de Ramadan op zijn of haar manier. Graag wil ik jou via deze weg een advies geven. Ik wil jou een richting op sturen om juist deze maand de kans te grijpen de band met jouw Schepper te versterken. Het is niet hypocriet, zoals sommige beweren, om tijdens deze maand extra je best te doen. Deze maand is bedoeld als energiebron die jou erbij helpt jouw slechte gewoontes achterwege te laten en de kracht in jezelf terug te vinden. Met het volste vertrouwen dit na de Ramadan te kunnen vasthouden.

Stel jezelf kleine en haalbare doelen. Als je nog geen idee had van de voordelen van het vasten zal ik je er een paar geven. Vasten leert ons gedisciplineerd te zijn en versterkt het uithoudingsvermogen en de zelfbeheersing. Aan het einde van jouw vastendag kun jij jezelf meer waarderen. Elke dag is namelijk een overwinning tegen jouw begeerten en lusten. Bovendien is het mooi als je beseft dat het vasten een vorm van gehoorzaamheid is aan Allah. Dat geeft mij in ieder geval een vertrouwd gevoel.

“In deze tijd waarin de Islam onder vuur staat, haat het soms lijkt te winnen van liefde en verdeeldheid de mensheid snijdt. In deze tijd ben jij, Ramadan, voor mij belangrijker dan ooit. Jij brengt mij hoop. En hoop doet leven.”

Rachida bio nieuw 2016Rachida Ben Moussa is een extraverte jonge moeder die in het hartje centrum van Den Haag woont. Naast hard werken zet Rachida zich al jaren in om vrouwen in hun kracht te zetten door ze individueel te coachen. Islam is de grootste inspiratiebron in haar leven. In de Islam vindt zij kracht en rust. Vriendelijkheid, easy going, optimistisch en vrolijk zijn kenmerkend voor Rachida.