Raad van Moskeeën lanceert Islamitische Meetlat

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) lanceert vandaag de ‘Islamitische Meetlat’. De RMMN heeft twaalf politieke partijen een score gegeven aan de hand van drie thema’s die voor de islamitische gemeenschap belangrijk zijn. De Raad hoopt dat de zwevende kiezer hierdoor meer duidelijkheid krijgt over waar de verschillende partijen voor staan.

Thema’s
Het aanpakken van discriminatie en moslimhaat, het beschermen van godsdienstvrijheid en het verbindende vermogen zijn de drie thema’s waarop ze de partijen hebben getoetst. Volgens Louis de Mast, mede-initiatiefnemer van de ‘Islamitische Meetlat’, zijn dit de thema’s die het belangrijkst zijn op dit moment voor de islamitische gemeenschap. Hij vindt het belangrijk dat moslims vrij kiezen en dat het inzichtelijk is welke partijen goed scoren op deze onderwerpen.

Emancipatie
“Dat moslims niet allemaal op dezelfde partij stemmen, is juist een vorm van emancipatie die aangemoedigd moet worden”, zegt Saïd Bouharrou, voorzitter van De RMMN. Hij vindt het juist deze verkiezingen belangrijk om een meetlat te lanceren, omdat de verkiezingscampagnes meer dan ooit gaan over identiteit en in het speciaal hoe partijen omgaan met de Nederlandse islamitische gemeenschap.

Verkiezingsprogramma en mediaoptredens
Aan de hand van verkiezingsprogramma’s en mediaoptredens gedurende de verkiezingscampagnes is deze meetlat gecreëerd. De Mast begrijpt dat een analyse van mediaoptredens subjectief kan overkomen. Toch vonden ze het belangrijk om dit mee te nemen. “Een partij kan in het verkiezingsprogramma stellen inclusief te willen zijn, maar door uitspraken tijdens debatten en mediaoptredens kan een partij toch minder inclusief uit de hoek komen dan dat ze beweren te zijn”, zegt De Mast.

Uitkomsten
Opvallend is dat DENK, waarvan de achterban ook bestaat uit moslims, niet het beste scoort op de meetlat. GroenLinks, D66, Artikel 1, PvdA, PvdD en SP scoren beter. Volgens Saïd Bouharrou wil DENK inclusief zijn, maar werkt hun manier van campagne voeren juist polariserend. “DENK gebruikt de islamitische achtergrond op een agressieve manier, waarmee ze andersdenkenden lijken uit te sluiten”, zegt de voorzitter. Wel zet DENK volgens Bouharrou een aantal thema’s op de agenda die de islamitische gemeenschap juist aanspreekt.

Voor meer informatie kijk op  www.islamitischemeetlat.nl. Op deze website zijn alle uitkomsten met toelichting te vinden.