Mohsin Amdaouech: ‘Papa en ik, samen op reis’

Na een tijdje op mijn bucketlist te hebben gestaan, kan ik zometeen deze bestemming af gaan vinken. Na een paar weken ‘thuis’ te zijn geweest is het weer tijd om te vertrekken. Maar dit keer stap ik niet alleen in het vliegtuig.

Nee, ditmaal ga ik samen met mijn zeventigjarige vader een nieuw avontuur tegemoet. Niet zomaar een avontuur, het zal onze eerste reis samen zijn. Zie je het al voor je? Met je vader backpacken door een vreemd land? O en heb ik gezegd dat dat vreemde land Iran is?

Na mijn wereldreis zou je misschien denken dat ik even thuis tot rust zou willen komen. Misschien een cursus zou willen volgen of op zoek zou gaan naar een vaste baan. Maar het voelde niet goed om te lang stil te zitten. Het idee werd geopperd om samen met mijn vader een verre reis te maken. Mijn vader was, net als ik, onwijs enthousiast. Qua reislustigheid is de appel dus niet ver van de boom gevallen en daarom gaan wij samen deze reis maken.

Een aantal jaren geleden waren mijn vader en ik aan het experimenteren met Google Earth, wat in die tijd nog een nieuw speeltje was. Zoals zovele ouders op leeftijd had hij geen idee hoe het werkte, maar was hij gefascineerd door de nauwkeurige satellietbeelden. Dagenlang zat hij vastgeplakt aan zijn tablet. Maar waar het voor velen blijft bij het verkennen van de wereld vanaf een papieren of digitale wereldkaart, doet mijn vader doet het ook echt.

Ik hoor altijd de reisverhalen van mijn vader. Ze zijn soms zo fascinerend dat bijvoorbeeld een grote groep genodigden op een bruiloft aan zijn lippen hangt om zijn anekdotes aan te horen. Zelfs de jongeren stoppen hun telefoon weg om te luisteren naar wat mijn vader zoal heeft meegemaakt in bijvoorbeeld Palestina, India en Belize.

Maar hoe zal het voor mij zijn om met mijn vader te gaan reizen? Ik denk dat het verrijkend zal werken en een manier is om mijn vader beter te leren kennen. Want, hoe goed ken ik mijn vader eigenlijk? Mensen zeggen vaak: ‘Je leert pas iemand kennen als je met diegene op vakantie gaat’, en ik geloof dat dat écht zo is. Ik ken net als vele anderen mijn vader van thuis, van de moskee, van onze vakanties in Marokko. We kennen onze vaders als opa en als echtgenoot. Ik vraag me af hoe het gaat zijn om een aantal weken lang 24 uur per dag samen met mijn vader te zijn.

Volgens mij is het belangrijk om veel tijd de besteden met onze ouders. Mijn vader is bijvoorbeeld de jongste niet meer, en in mijn ogen is dit een ideale manier om quality time met hem door te brengen. Ik zal verbinding zoeken met mijn vader, die mij altijd heeft bijgestaan in al mijn persoonlijke doelen. Ik ben vooral verschrikkelijk trots dat we dit samen gaan doen. Met mijn vader naar Iran. Met alleen een grote backpack en elkaar.

Ik hoop dat dit een reis is die inspireert. Niet alleen om te gaan reizen, maar ook om de band met je ouders te gaan versterken. Ben je benieuwd naar de reis? Volg mijn ervaringen via Facebook en Instagram. (Oeps Facebook is verboden in Iran.)

Mohsin  bio foto-1Mohsin Amdaouech
, 26 jaar en blogger van de Facebook Pagina Mohsin op wereldreis, liet precies een week na zijn diploma-uitreiking alles achter om op wereldreis te gaan. Volgens Mohsin het ideale moment om de wijde wereld in te trekken en je te laten vormen door de inzichten die de wereld te bieden heeft. Door deze nieuwe inzichten, culturen, avonturen, impressies en belevenissen is hij gevormd tot de persoon die hij nu is.  Hij wil zijn mooie herinneringen en nieuwe reizen op een openhartige en persoonlijk manier met iedereen delen.