Özüm Canel: ‘Rennen naar je kern’

Het is rond de vierde kilometer en het voelt alsof ik niet meer kan. Heel gek. Die week had ik al twee keer vijf kilometer gerend. Maar vandaag is het ondanks de vroege ochtend warm en is de luchtvochtigheid hoger door twee dagen regen. Ik krijg pijn in mijn buik, soort van steken. Mijn ren maatje geeft me ademhalingstips om het vol te houden. Echt helpen doet het niet. Althans niet direct. Vervolgens zet ze een muziekje aan op haar telefoon. Queen, lekker meezingen en ineens kreeg ik heel veel energie. Ik begon steeds sneller te rennen en ja daar was de finish. Vijf kilometer, weer gelukt!

In Istanbul heb ik vooral mijzelf leren kennen. Steeds meer ben ik naar de kern van mijzelf gekomen. Deze stad is daar heel behulpzaam in door haar mystieke, haast chaotische energie. Sinds mijn tiende was ik dikker dan gemiddeld. Pas in Istanbul veranderde iets wezenlijks in mij. Het werd onverwachts uiteindelijk ook een spirituele tocht. Nooit eerder was het mogelijk in mijn leven om het overschot aan kilo´s van me af te schudden en het resultaat ook te behouden. Het vergde ook zeker hard werk in de vorm van rigoureus sporten, maar wat ik dit keer besefte was vooral dat het een geestelijk ding is. En dat als je daar wat dingen loslaat de gerelateerde kilo’s ook verdwijnen. Ik verloor 20 kilo van mijn overgewicht door sport een gewoonte te maken en steeds bewuster het belang te beseffen van zelfontwikkeling. Meditatie en affirmaties werden een dagelijks ritueel.

Vervolgens kwam er afgelopen februari een interessant project op mijn pad. De Turkse actrice Ayse Tolga heeft zich ontwikkeld tot life coach. Met haar nieuwe 8 weken veranderingsprogramma wil ze mensen een nieuwe IK laten zijn. Ik had behoefte aan nieuwe impulsen, het was gratis en ik dacht ook handig om te doen voor het netwerken. We kregen therapieën van een life coach en dingen als familieopstelling. Ongelofelijk krachtige methodes om je open te breken. De eerste weken bestonden vooral uit veel sporten met gewichten, wat inderdaad erg effectief is, en een gezond dieet zoals bijvoorbeeld paleo. We aten uiterst gezond: geen koolhydraten, zoals brood, pasta, rijst of aardappel. En geen suiker. Wat ik heb geleerd is dat bijvoorbeeld brood hetzelfde effect op je lichaam heeft als suiker. Volgens de diëtist piekt bij consumptie van brood je insuline niveau ontzettend hoog en dat is schadelijk voor je lichaam. Ook heb ik geleerd wat het onderscheid is tussen Alkaline en Acid voedsel. Alkaline is goed, te vinden in groenten en water met citroen. Acid moet je tot een minimum beperken, zoals vlees en vooral uitbalanceren met alkaline voedsel.

Je begrijpt wel dat ze van mij een gezondheidsfanaat hebben gemaakt. Het is heerlijk om zo te leven. Eerst is het vermoeiend, want suiker en koolhydraten zijn verslavend dus is er een afkickperiode, maar daarna merk je dat je uitstraling verbetert en mensen heel positief op je beginnen te reageren. Ik voelde dat niet alleen mijn eetpatroon heel “schoon” was, maar ook mijn energie.

Het programma was al voorbij en Ayse Tolga vroeg of we deel uit wilden maken van haar team voor Nike Women Victory Run Istanbul. Ik was meteen enthousiast. Ook al heb ik nooit vijf kilometer gerend eerder. Ik wilde er echt voor gaan trainen, maar door gezondheidsredenen lukte dat niet. Dus des te krachtiger om daar dan uiteindelijk te staan. Allemaal vrouwen. Allemaal onze fysieke kracht aan het testen. Als je het dan uitloopt, na alle ontwikkelingen en veranderingen die ik heb bereikt, voelt het zeer zeker als een overwinning. Mijn verhaal is een voorbeeld voor de ontwikkeling die deze chaotische en mystieke stad je kan bieden…

Meer informatie over een gezonde levensstijl kan je vinden op mijn Instagram: ozumcanel