Ouissam Abattouy: ‘Negativiteit laat DENK groeien’


“Het creëren van tweedeling”, “de satellietpartij van Erdogan”, “terug naar verzuiling” en “het loopgravendebat”. Dit zijn een paar uitspraken die de afgelopen tijd in de media te horen waren over DENK. Slecht voor de partij? Neen. Voor de underdogpartij is dit de manier om nieuwe aanhangers te winnen.

Negatieve publiciteit is ook publiciteit. Voor DENK moet dit bekend in de oren klinken. Sterker nog de partij groeit in het aantal leden door de negatieve publiciteit. Volgens frontman Kuzu heeft bijvoorbeeld een negatief bericht van PowNed gezorgd voor een enorme stijging in het aantal leden.

Nog geen twee jaar geleden gingen de twee oud-PvdA’ers Kuzu en Öztürk uit de partij. Niet veel later was daar DENK. Een politieke partij die zegt te streven naar een gelijkwaardiger Nederland en te strijden tegen de dubbele maat. Met de goedgebekte Farid Azarkan als nieuwste aanwinst, groeit de partij. Het DENK- team is de afgelopen maand daarnaast aangevuld met een vrouwen- en jongerenbeweging. Dat steun aan de partij ook groeit is te zien in het toenemende aantal geregistreerde leden. De teller staat inmiddels op 2.500. En verwacht wordt dat de aanhang steeds groter wordt.

Met de toenemende grootte ontstaat ook een toenemende weerklank. In dit geval van politici uit andere partijen. De stijl van DENK zou zorgen voor “verzuiling” en “segregatie” in Nederland. Door middel van korte filmpjes op Facebook probeert de partij de achterban te waarschuwen hiervoor. Zo laat Kuzu in een van zijn video’s met klem weten dat de gevestigde partijen er alles aan doen om DENK in een kwaad daglicht te stellen. Hij verzoekt de kijkers om zich niet te laten verdelen en tegen elkaar op te laten spelen.

DENK is in het tegenoffensief het meest actief op Facebook. De filmpjes worden duizenden keren bekeken en geliked. Het is een slimme manier om de kijker te helpen om een standpunt in te nemen. Het lijkt te werken, want ook steeds meer jongeren lijken zich tot de partij aangesproken te voelen. Dus daarom bedanken zij mainstreammedia en zogenaamde lokaaspolitici voor alle negativiteit.