Video-oproep aan ouderen met migratieachtergrond voor Tweede Kamerverkiezingen

In deze video-oproep worden ouderen met een migratieachtergrond aangemoedigd om hun stem te laten horen in de Tweede Kamerverkiezingen. Ga stemmen of machtig iemand, is de boodschap in het kort. Het één minuut durende filmpje is in het Turks, Arabisch, Berbers en Urdu opgenomen. De video is gemaakt door Event manager Balout Khazraei, ondernemer Faisal Mirza en filmmaker Joël. Lees hier een interview met Faisal Mirza over waarom hij deze oproep nodig vindt.

Bron foto: video

Waarom deze video-oproep?  
“We willen in eerste instantie de eerste generatie Nederlanders met een migratieachtergrond motiveren om te stemmen en ze eraan herinneren dat hun stem op 15 maart écht telt. Als ze niet zelf kunnen stemmen, is het mogelijk om jongeren (in de familie) te machtigen om voor ze te gaan stemmen. Ook is het filmpje bedoelt voor de jongeren zodat ze ouderen aansporen om echt te gaan stemmen.”

Is deze reminder nodig?
“Bij de vorige verkiezingen was de opkomst van Nederlanders met een migratieachtergrond lager dan het gemiddelde. Ik hoop dat het dit jaar anders zal verlopen. We horen ook vanuit onze eigen omgeving dat ouderen het lastig vinden om op de dag van de verkiezingen zelf naar het stembureau te gaan of ze zijn er niet mee bezig. We hopen ze op deze manier aan te sporen om toch naar de stembus te gaan.”

Waarom een gefilmde boodschap?
“We wilden de video simpel en laagdrempelig houden. We zien dat veel ouderen WhatsApp hebben en elkaar vaak video’s opsturen. We hopen dat het met dit filmpje ook gebeurt.”

Zijn ouderen wel politiek betrokken?
“Het leukste tijdens het filmen was dat we merkten hoe enorm bewogen, meegaand en betrokken de oudere generatie is. Er is alleen soms sprake van een taalbarrière, ze krijgen hierdoor misschien niet zo goed mee wat er in de media verschijnt. Ze kunnen hierdoor wat van de samenleving afraken. Ik hoop dat we met het filmpje de oudere en jongere generatie kunnen verbinden en zo oudere generatie er weer bij kunnen betrekken.”

Gaan jouw ouders stemmen?
“Ik stem altijd samen met mijn ouders. Maar op 15 maart zijn ze in het buitenland en hebben ze mij gemachtigd om te gaan stemmen.”

De video is te zien op de Facebookpagina van De Nieuwe Maan.