Oudejaarsavond vieren met nieuwkomers

Bron: Opencrib. 29.12.2016

Kerst en Nieuwjaar vieren de meesten met vrienden en familie. Maar wat als je deze hebt moeten achterlaten? Via het initiatief Opencrib is het mogelijk om een nieuwkomer uit te nodigen voor een diner of feestje bij jou thuis op Oudejaarsdag.

“We kunnen zelf niet landelijk voor banen, woningen en vriendelijke politiek zorgen. Wat we wel kunnen is onze huizen en harten voor elkaar openstellen”, is te lezen op de website van Opencrib. De site is sinds vorige week woensdag online en in minder dan 24 uur waren meer dan zestig oproepen geplaatst. Met name vanuit Amsterdam komen veel aanmeldingen binnen. Inmiddels hebben ruim  160 mensen hun huis opengesteld. Het initiatief is een samenwerking tussen Whocares, Takecarebnb, Refugee Start Force en Ben & Jerry’s.

Etentje
Een van de aanmelding was van Wouter en Marianne de Koning uit Pernis, een dorpje dichtbij Rotterdam. Ze ontvingen de Syrische Osama Qhodry met zijn gezin uit Rotterdam. Marianne de Koning kwam op het idee om zich aan te melden voor het project nadat ze een FB post voorbij had zien komen. “Ik was op zoek naar een project waarbij ik met vluchtelingen kon werken. Ik houd van etentjes geven en om vrienden over de vloer te hebben. Dit was een perfecte combinatie van beiden. Ik vond het echt heel leuk dat het zo snel ging en dat er een match was. We hebben vantevoren via de whatsapp contact gehad en al foto’s van elkaar uitgewisseld. Er was echt een klik ”, zegt Marianne de Koning.

Kennismaking
Volgens Marianne was het in het begin nog een beetje aftasten. “We wilden ze niet overspoelen met vragen. later op de avond hebben ze ook over hun voorgeschiedenis verteld. Dan komt het wel heel dichtbij omdat je echt in iemands ogen kijkt. Ik word er dan stil van. Wat me opviel was de enorme veerkracht. Als je zoveel hebt verloren en het weer op zo’n manier kan opbouwen, daar heb ik veel respect voor”, zegt Marianne de Koning. “Paar jaar geleden waren ze nog vluchtelingen maar nu zijn het Nederlanders en wordt het ook tijd dat we kennis maken”, zegt Wouter de Koning. “We zien allemaal de beelden uit het nieuws, maar dat is vaak de negatieve kant. Osama en zijn vrouw zijn hoogopgeleid en proberen zo snel mogelijk de taal te leren We gaan komende maand samen naar de markt in Rotterdam en ze hebben ons uitgenodigd voor een etentje. Ook leren ze ons dan wat bij over de Syrische keuken”, zegt Wouter de Koning. 

Oproep voor Oudejaarsavond
Whocares oprichter Matthijs Jaspers zou graag zien dat nog meer mensen hun huizen openstellen op Oudejaarsavond. “Het is makkelijker om iemand voor een feestje uit te nodigen voor Oud en Nieuw omdat er meer plek is. Onze insteek is dat nieuwkomers nieuwe contacten kunnen maken en andersom. Het is een laagdrempelige manier om elkaar te leren kennen. Zo’n project was er nog niet.” De actie loopt vanaf Eerste Kerstdag tot Oud en Nieuw. Als er genoeg aanmeldingen zijn wordt het initiatief verlengd. Het wordt dan een platform waarbij mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten. “We krijgen veel reacties van mensen die willen dat we de site online houden omdat ze in deze maand niet thuis zijn en later graag nieuwkomers willen uitnodigen”, zegt Jaspers.

Wil jij ook dat iemand naar jouw feestje komt op Oudejaarsavond, meld je hier dan aan.