Studenten verenigen zich in Moslimstudenten Associatie Nederland

Op hogescholen en universiteiten worden steeds meer studentenverenigingen opgericht voor en door moslims. Negen lokale studentenverenigingen hebben zich nu verenigd in een koepelorganisatie genaamd Moslimstudenten Associatie Nederland (MSA). Het bestuur van MSA Nederland hoopt dat de stem van de academische moslimstudent op deze manier beter hoorbaar zal zijn.

Foto: MSA-leden

MSA Nederland wil moslimstudenten verenigen, inspireren en ondersteunen zodat zij kunnen excelleren in de maatschappij. Het bestuur bestaat uit leden van lokale studentenverenigingen uit verschillende steden in Nederland. Bestuurslid Charif Chahid, student economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Tilburg en voorzitter van MSA Tilburg, schetst het probleem dat je niet altijd volledig meedraait als moslimstudent op een universiteit of hogeschool: “Er zijn steeds meer moslims die studeren, maar als moslim kun je het sociale aspect van het studentenleven missen als je niet lid bent van een gewone studentenvereniging. Die vorm van socializen gaat namelijk vaak gepaard met alcohol en ontgroeningsrituelen die niet passen bij de islamitische normen en waarden.” Dat is een van de redenen waarom steeds meer moslimstudenten zich verenigen en hun eigen plek creëren. Daarnaast vindt Chahid het belangrijk dat de koepelorganisatie bestaat, zodat bijvoorbeeld media hen weet te vinden. Nu wordt er volgens hem nog te vaak over in plaats van met studenten met een moslimachtergrond gepraat: “We werken voornamelijk vanuit de behoefte een genuanceerde stem namens de moslimstudent te laten horen. Het beeld van moslimstudenten in de media is te eenzijdig. Wij zijn allemaal zo divers en een afspiegeling van de samenleving”, zegt Chahid.

Gebedsruimtes

Bestuurssecretaris Sobana Sheikh Rashid studeert Economics aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de PABO aan Inholland, en is voormalig voorzitter van de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA). Waar ze de tijd en motivatie vandaan haalt om naast al die studies ook nog te werken aan de opbouw van een grote koepelorganisatie is voor haar duidelijk: “Je moet er wat voor over hebben! De focus ligt op het versterken van de lokale verenigingen, dus we delen onze ervaringen om elkaar te helpen en dat is vooral leuk.” Bescheiden vertelt Sheikh Rashid dat ze de kar trekt van een project om meer gebedsruimtes te realiseren op hogescholen en universiteiten: “Onderwijsinstellingen moeten zo ingericht zijn dat ze ook aansluiten op de behoeften van de moslimstudent. We zijn er nu eenmaal en we gaan niet weg. De eerste stap naar meer gebedsruimtes is het in kaart brengen welke scholen in die behoefte voorzien. We maken een lijst zodat middelbare scholieren op onze website kunnen bekijken welke scholen hieraan voldoen zodat zij hun keuze kunnen maken.” Naast dit project wil MSA Nederland ‘i-Netwerk’ oprichten om een netwerk te creëren tussen studenten en alumni, een soort LinkedIn. Chahid ziet hier succes in: “We willen ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt in de toekomst er rooskleuriger uitziet, een netwerk kan daarbij helpen.”

Awards

Aanstaande zondag vindt het eerste open evenement plaats van MSA Nederland. Onder de slogan ‘Eenheid is diversiteit’ hoopt de koepelorganisatie dat studenten de overeenkomsten met elkaar zullen vieren. Chahid benadrukt: “De moslimgemeenschap is helaas verdeeld maar we moeten ons focussen op wat wij met elkaar gemeen hebben in plaats van waarin wij van elkaar verschillen. Eenheid in de diversiteit, daar moeten we kracht uit putten.” Sheikh Rashid heeft er zin in: “Het is ons eerste open evenement, ik ben benieuwd naar de reacties. Ik hoop dat we feedback krijgen van studenten, zodat we de organisatie kunnen verbeteren.” Tijdens deze bijeenkomst is er een panel van vooraanstaande moslims en worden er ook awards uitgereikt aan drie studenten die genomineerd zijn in de categorieën ‘Academisch Succes’, ‘Maatschappelijke Impact’ en ‘Young Professional’. De genomineerden zijn onder andere voorgedragen door de lokale studentenverenigingen, maar iedereen kon studenten nomineren. “We willen geen idolen creëren met het uitreiken van de awards, maar juist meer studenten elkaar laten inspireren”, zegt Sheikh Rashid.