Niqabi’s in the picture


Fotografe Saskia Aukema fotografeerde ruim twee jaar lang moslima’s in Nederland en in Groot Brittannië. Komende zondag wordt haar expositie ‘Veiled, Too Busy Being Awesome’ geopend. “De eerste niqabi die ik benaderde op straat was in eerste instantie terughoudend, maar ze stemde in omdat ze het belangrijk vond om haar eigen verhaal te vertellen”, zegt Aukema.

Foto’s: Saskia Aukema

Hoe stonden de niqaab-draagsters tegenover project?
“Ik heb de moslima’s veel invloed proberen te geven in het project. Ze dachten mee over hoe ik ze het beste kon fotograferen. Ze stonden meer open voor aanwijzingen dan dat ik had verwacht en kwamen zelf ook met originele ideeën.”

Wie heb je gefotografeerd?
“Het waren hoog- en laagopgeleide vrouwen, moeders en alleenstaande moslima’s, de diversiteit in deze groep trof me. Ik heb niet alleen fulltime niqaab-draagsters in beeld gebracht maar ook de parttime draagsters. Sommigen dragen een niqaab alleen naar speciale gelegenheden waar veel mannen zijn. Anderen dragen het in een bepaalde periode zo nu en dan om het uit te proberen, omdat ze het nog niet aan ouders of collega’s durven te vertellen. Ze dragen de niqaab als ze over straat lopen, maar niet als ze naar familie of werk gaan. Natuurlijk streven deze moslima’s ernaar om de niqaab uiteindelijk fulltime te dragen.”

Welk verschil zag je tussen Nederland en Engeland?
“In Engeland is de situatie heel anders, de wijken zijn daar meer gesegregeerd. De moslims wonen daar vaker bij elkaar in wijken zoals in Birmingham, de tweede grootste stad in het Verenigd Koninkrijk. Er is daar een bijzonder straatbeeld, omdat in een bepaalde wijk veel vrouwen zich sluieren. In de wijken waar overwegend moslims wonen is het geaccepteerd en doodnormaal om een niqaab te dragen maar daarbuiten staan de Engelsen minder tolerant tegenover de gezichtsbedekkende sluier.”

Wat heb je geleerd van dit project?
“Ik heb geleerd om verder te kijken in mijn fotografie. Ik kon geen gezichten fotograferen voor een portretfoto dus moest ik creatief zijn en dingen vooraf en ter plekke bedenken om recht te doen aan de persoonlijkheden van de moslima’s. Ik heb foto’s gemaakt van hun kledingstukken die ze zelf laten zien op de foto, ik heb hun jeugdfoto’s gefotografeerd en ik heb Whatsapp foto’s van de niqaab-draagsters gebruikt. Vaak is hierop ook veel te zien, zoals grappen, meningen, zelfgemaakte foto’s. Door deze zoektocht kwam ik erachter dat je niet altijd een gezicht nodig hebt om iemand te leren kennen.”

Vandaag wordt ook een crowdfunding-actie geopend om de verhalen en de foto’s die de fotografe heeft gemaakt tijdens het project in een fotoboek te kunnen bundelen.