Niqaabdraagsters schrijven brandbrief Eerste Kamer

Niqaabdraagsters van werkgroep ‘Blijf van mijn niqaab af’ hebben een brandbrief geschreven die gericht is aan de Eerste Kamer. In de brief wordt de Kamer gewezen op “de uitsluiting en demonisering dat dit wetsvoorstel met zich mee brengt”, volgens de niqaabdraagsters.

Foto: Hollandse Hoogte (HH)

De Eerste Kamer moet zich nog buigen over het niqaabverbod. Afgelopen november nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan voor een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekking. In januari is de Eerste Kamer begonnen met een onderzoek naar dit verbod. Gaat de Eerste Kamer akkoord dan wordt het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, openbaar vervoer, overheidsgebouwen en de zorg verboden.

Frankrijk was het eerste Europese land die een verbod op de niqaab invoerde, het is daar niet toegestaan om in het openbaar een niqaab te dragen. Na Frankrijk is België het tweede Europese land met een niqaabverbod. Het is nog onduidelijk wanneer de Eerste Kamer besluit over het gedeeltelijk verbod op de gezichtssluier in Nederland.

In ieder geval willen de initiatiefnemers van de brief de Kamer laten weten wat ze van een mogelijk gedeeltelijk niqaabverbod vinden. “Dit wetsvoorstel raakt niet alleen het grondrecht godsdienstvrijheid, maar levert ook indirect onderscheid op van de genoemde groep”, staat in de brief. Naar schatting dragen zo’n 400 vrouwen een niqaab in Nederland. De werkgroep “blijf van mijn niqaab af” bestaat uit niqaabdraagsters die zich inzetten voor de belangen van deze groep vrouwen. De brandbrief is geplaatst op de Facebookpagina van de werkgroep.

Eerder was Karima Rahmani van werkgroep ‘Blijf van mijn niqaab af’ te gast in De Nieuwe Maan.